Дрвна сјечка заслужна за чист ваздух

Александар Стојановић
Дрвна сјечка заслужна за чист ваздух

Бањалука - Бањалучани су током зиме удисали углавном ваздух прве класе, показују подаци на сајту Градске управе.

 

 

 

Према мјерењима која се обављају свакодневно, ваздух је у само десет, од посљедњих сто дана, био друге категорије, али ниједном нису прекорачене толерантне вриједности ниједне загађујуће материје.

Одредбама Закона о заштити ваздуха, прва категорија ваздуха је чист или незнатно загађен ваздух гдје нису прекорачене граничне вриједности нивоа ни за једну загађујућу материју.

Већина добро упућених у ову област сматра да је аерозагађење мање због чињенице да је град замијенио енергент који се користи за загријавање система даљинског гријања.

Тако је, према расположивим подацима, Бањалука од града који је био потпуно зависан од фосилних горива, односно мазута, за шест гријних сезона дошла до тога да га готово уопште више не користи.

- Ове сезоне је планирано да у укупној производњи топлотне енергије, у склопу система даљинског гријања, потрошња мазута учествује са осам одсто, али га је потрошено свега око један одсто - кажу у предузећу "Еко топлане".

С друге стране, локалне заједнице попут Сарајева, Тузле, Горажда, Какња, Бановића не могу се похвалити таквим резултатима с обзиром на то да је ваздух у њима током зимских мјесеци био опасан по здравље људи, а иста ситуација настављена је у данима отопљења.

Међутим, стручњаци упозоравају да све податке ипак треба да узмемо са резервом због начина на који се врши мониторинг и недостатка објективних параметара.

- Без обзира на то, замјена енергента и прелазак са мазута на дрвну сјечку Бањалуци су сигурно донијели бољи квалитет ваздуха - истакао је директор Регионалног центра за образовање и информисање из одрживог развоја за југоисточну Европу (РЕИЦ) Ведад Суљић.

Према његовим ријечима, за повећање квалитета ваздуха не постоје краткорочне мјере, него је потребно размишљати дугорочно.

- За корјените промјене и бољи квалитет ваздуха, који заслужујемо кроз основно људско право, неопходно је урадити много више. Једна од мјера је повећање енергетске ефикасности која би смањила употребу свих енергената - оцијенио је Суљић.

Загађење у БиХ

Према подацима Свјетске здравствене организације, када је у питању аерозагађење, од БиХ је гора ситуација само у Сјеверној Кореји, а сваке године од посљедица загађености ваздуха умре око 3.500 људи. Загађење ваздуха у БиХ прогута 21,5 одсто бруто друштвеног производа кроз смањену продуктивност људи и трошкове за лијечење болести узрокованих загађеним ваздухом.

 

Гријна сезона                         Биомаса               Мазут

2013/2014.                              0%                        100%

2014/2015.                              11%                      89%

2015/2016.                              12%                      78%

2016/2017.                              12%                      78%

2017/2018.                              46%                      54%

2018/2019. (планирано)         92%                      8%

2018/2019.  (остварено)         99%                      1%   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана