Dragana žicu pretvara u prefinjen nakit

Jasmina Perišić
Dragana žicu pretvara u prefinjen nakit

Unikatni nakit Dragane Čorokalo krase spoj elegancije, stila i kreativnosti. Vještim rukama od žice izrađuje svoju liniju nakita pod nazivom "Dantea".

Osnovni alat kojim izrađuje vrhunske ogrlice, narukvice, minđuše i prstenje je igla heklarica, a prvi pogled na ovaj prefinjeni nakit, nikada ne bi odao da je glavni materijal za njegovu izradu žica u boji.

- Kao djevojka voljela sam da heklam i pletem, pa sam tu tehniku prenijela i na izradu nakita od žice. Sve je počelo prije četiri godine kada sam poželjela da obradujem bratovu kćerku nekim nakitom koji bih sama izradila - rekla je Čorokalo. Kako kaže slučajno je na internetu vidjela narukvicu koja je bila izrađena heklanjem žice i od tada joj se stvorila ideja da iskoristi svoje djevojačko umijeće.

- Bilo mi je drago kada sam vidjela da mi ovaj posao ide od ruke, ali sam na početku samo poklanjala nakit - priča Čorokalo.

Na nagovor sestre vremenom je počela da prodaje neke od nakita iz svog bogatog asortimana i tako je ova pedesetogodišnja domaćica pronašla način za zaradu.

- Koliko je dugotrajan proces izrade nakita toliko je teško odrediti cijenu i pronaći mušterije. Najkraće vrijeme za koje izradim nešto je tri sata. Na neke ogrlice potrošim i po tri dana. Tako određujem i cijenu, isključivo po vremenu i trudu koji su utrošeni - rekla je Čorokalo.

U njenoj seriji nakita, dominiraju životinjski i cvjetni motivi, a cijene se kreću od 20 do 70 KM.

- Svjesna sam da ljudi nemaju para ali stvarno nije lako toliki trud davati u bescjenje. Radije poklanjam nakit nego što spuštam cijenu. Trudim se da u izradi koristim kvalitetan repromaterijal, a u planu mi je da koristim i srebro - kaže Čorokalo.

Dodaje da prodaja ne ide baš najbolje.

- Želja mi je da u skorijoj budućnosti Grad prepozna rad kreativaca i pruži nam veću podršku kako bismo plasirali svoje rukotvorine. Pored dva sina i muževe podrške dobro bi mi došlo da imam i kćerku koja bi nosila moj nakit i preporučila me poznanicama - rekla je Čorokalo.

"Sjećanja jedne zime"

Na sajmu kreativaca pod nazivom "Sjećanja jedne zime" koji će biti održan od 27. do 29. decembra na platou ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, biće izložen i nakit Dragane Čorokalo.

- Cilj ovog sajma je da predstavimo rukotvorine 30 naših kreativaca. Pored rukotvorina na sajmu će za najmlađe biti priređeni štandovi sa slatkišima. Upriličićemo i zabavni program - rekla je organizator sajma Dragana Pranjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana