Дозволу за обнову прихватилишта за псе чекају мјесецима

Александар Стојановић
Дозволу за обнову прихватилишта за псе чекају мјесецима

Бањалука - Једино прихватилиште за псе у граду годинама је у лошем стању, а напуштене животиње би доласком зимских дана и првим снијегом могле остати под отвореним небом, ако овај објекат ускоро не буде саниран.

Удружење грађана “Кербер”, које управља прихватилиштем за псе који се налази у Рамићима, годинама указује на лоше услове у објекту.

Прихватилиште има капацитет 14 боксова, а објекат је власништво града, које је привремено уступљено овом удружењу, у којем страхују да би у случају великог снијега могло доћи до урушавања крова.

- Давно смо послали захтјев Градској управи да нам се одобри реновирање објекта, али још нисмо добили одговор. Не тражимо новац за тај пројекат, него само да нам се омогући да почнемо са радовима - рекао је предсједник Удружења Горан Милојевић.

Он каже да је паса луталица све више на градским улицама, те сматра да би зато надлежни требало да озбиљније приступе овом проблему.

- Много пројеката се покреће у граду по узору на свјетске метрополе. Постојимо шест година и нико није изашао у сусрет нашим захтјевима - наводи Милојевић и додаје да нема ништа против нових пројеката, али да приоритет мора бити и рјешење проблема паса луталица.

Удружење грађана “Кербер” се финансира од донација добрих и хуманих људи и предузећа, па стога нису на терету за град и буџет, наводи Милојевић.

- Поред тога што сви овдје радимо из љубави према животињама, чинимо и велику услугу властима, јер ти пси неће бити на улици ни трошак за град - истичу волонтери овог удружења.

Због малог капацитета прихватилишта, чланови удружења настоје да код људи добре воље удоме псе за које нема мјеста.

- Боримо се на све начине из хуманих побуда. Подршка нам је потребна, али смо често маргинализовани у односу на друга удружења и ако тако настави, бојимо се да ће нам рад бити онемогућен - закључује Милојевић.

На проблем у вези са лошим стањем објекта прихватилишта, у Скупштини града указао је независни одборник Саша Лазић. Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је у граду велики број паса луталица.

- Свјесни смо проблема, али у градској каси тренутно нема новца за неко дугорочно рјешење - рекао је Радојичић пред одборницима. ++

Чорба почасни предсједник

Рок легенда Бора Ђорђевић Чорба именован је за почасног предсједника Удружења грађана “Кербер” и то због помоћи коју је пружио удружењу и његовим штићеницима.

Ђорђевић је раније у посјети граду донирао новац за трошкове кастрације и стерилизације 50 паса луталица. Показао је интересовање за азил за псе, те изразио жељу да у будућности лично помогне како би услови у азилу били што бољи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана