Дотрајала фонтана испред Народне скупштине добија нови сјај

Александар Стојановић
Дотрајала фонтана испред Народне скупштине добија нови сјај

Бањалука - Дотрајала фонтана на платоу испред Народне скупштине Републике Српске поново ће заблистати пуним сјајем, јер би до краја године требало да буде обновљена.

Из Одјељења за комуналне послове су навели да је тендер за санацију фонтане расписан ове седмице, а очекује се да би извођач радова могао бити изабран идућег мјесеца. Навели су да је фонтана изграђена послије разорног земљотреса 1969. године, у вријеме градње некадашњег Дома ЈНА и већ годинама је у јако лошем стању, због чега ће бити дјелимично санирана.

За овај пројекат из градског буџета је планирано 40.000 КМ, а у складу са расположивим средствима предвиђено је да се за почетак реконструише базен фонтане и дио пратеће опреме, рекли су из Одјељења за комуналне послове.

- Овим радовима предвиђено је да се камене плоче, које већ годинама отпадају, замијене специјалном врстом бетона који има већу отпорност на спољне утицаје, а и много љепше изгледа. Тај нови материјал, односно тзв. штампани бетон, већ је показао добре резултате на неколико сличних објеката, као што је, на примјер, фонтана код Медицинског факултета - наводе из ресорног одјељења.

Упоредо са овим радовима планирана је замјена дотрајалих водоводних цијеви и дио електроинсталација. Поред ове санације, за сљедећу годину је планирано да се почне санација расвјете и млазница, када би фонтана требало да засија у пуном сјају.

У граду постоји девет фонтана, за чије одржавање град годишње издваја 48.448 марака.

- Фонтане, по правилу, остају у функцији до половине новембра. Понекад се деси да због временских прилика буду раније или касније узимљене, али та одступања обично нису велика и трају од пет до 10 дана. Фонтана на кружном току остаје у функцији све вријеме, осим у вријеме екстремних временских услова, као што су врло ниске температуре, велике падавине и слично - саопштено је из Одјељења за комуналне послове.

Многи грађани сматрају да је потребно изградити веће фонтане, по узору на Београд, јер оне уљепшавају град.

- Имамо мало фонтана у граду, а ни ове садашње нису богзна какве. Мислим да је у центру града потребна нека већа, грандиознија фонтана, која би била нови симбол Бањалуке - сматра студенткиња Кристина Ваљевац.

Да би требало изградити нове фонтане сматра и Александар Батар, правник из Бањалуке.

- Недавно сам био у Београду и, без обзира на критике које сам виђао у медијима, мислим да су поједине фонтане уљепшале град - рекао је Батар.+++

Украс града

Осим код зграде Народне скупштине РС, Бањалуку красе фонтане на Тргу Крајине, Тргу палих бораца, у парку “Петар Кочић”, на Булевару цара Душана, те фонтана надомак Народног позоришта Републике Српске, код Медицинског факултета и на кружном току на западном транзиту. Из Одјељења за комуналне послове истичу да одржавање фонтана подразумијева чишћење, прање, чишћење филтера, млазница, додавање средстава против стварања алги, сервисирање пумпних постројења и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана