Дописи “пјешке” стижу у Градску управу

Весна Поповић
Дописи “пјешке” стижу у Градску управу

Бањалука - Ниједна мјесна заједница, од укупно 57, нема приступ интернету, па све дописе, захтјеве, али и многа друга документа чланови Савјета или њихови сарадници морају доносити у Градску управу.

Да ситуација буде још гора, у многим мјесним заједницама писаће машине нису пале у заборав, а рачунари и штампачи су им и даље недостижни. Са овим проблемом кубуре и у МЗ Бочац, чији предсједник Савјета Жељко Видачковић каже да имају рачунар, али да је покварен.

- Секретар у мјесној заједници пише дописе или записнике са састанака Савјета мјесне заједнице, затим их носи у Крупу на Врбасу, гдје има рачунар, па тамо прекуцава и штампа извјештаје - рекао је Видачковић и додао да секретар три дана седмично ради у овој МЗ, док је осталим у Крупи на Врбасу. Рекао је да документа у Градску управу носе по потреби, али најмање неколико пута мјесечно.

- Некад ја носим документа, а некад секретар. Сами сносимо трошкове превоза, а то није нимало јефтино, јер смо ипак око 40 километара удаљени од центра града - каже Видачковић.

У Свјету МЗ Лауш два је мало другачија ситуација када је у питању канцеларијска опрема, али и они такође дописе и извјештаје морају носити у Градску управу.

- Недавно смо путем пројекта УНДП-а добили рачунар са скенером, штампачем и таблет. То нам помаже у раду, али сва документа секретар и даље носи у Градску управу - казао је предсједник Савјета МЗ Лауш два Милан Гранула.

И у МЗ Верићи имају рачунар, али немају приступ интернету.

- Имамо рачунар који користимо за куцање извјештаја које секретар односи у Градску управу - рекао је предсједник Савјета МЗ Верићи Славиша Вучковац.

Према његовим ријечима недостатак приступа интернету покушавају да ријеше на други начин, те користе своје рачунаре и извјештаје шаљу са приватних адреса, уколико није ријеч о осјетљивим документима.

Из Одјељења за општу управу у чијој су надлежности мјесне заједнице потврдили су да ниједан објекат у којем раде савјети МЗ нема приступ интернету.

- За увођење сигурне интернет везе за пренос информација би требало много новца, а то издвајање није планирано овогодишњим буџетом - казали су у одјељењу, али нису могли рећи да ли ће то бити планирано у идућој години.

Истакли су да су покушали да олакшају ситуацију савјетима МЗ, поготово сеоским, које су удаљеније.

  • Дописе и друга документа треба донијети два пута мјесечно, осим ако није нешто хитно - рекли су у овом одјељењу.

Мјесне канцеларије

У Одјељењу за општу управу су рекли да ни мјесне канцеларије немају приступ интернету.

- Имају само директну везу са Градском управом, односно са интерним системом који омогућава издавање родних листова или сличних докумената, да грађани по то не морају долазити у центар града - рекли су у одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана