Домаћа зимница нема цијену

Јован Шкрбић
Домаћа зимница нема цијену

Бањалука - Сезона припремања зимнице је при крају, што се ипак не би рекло по богатој понуди паприка, краставаца и купуса на пијацама, које врве од домаћица спремних да заврну рукаве и заврше један од најважнијих послова како би спокојно дочекале хладне дане.

Судећи по препуним тезгама и с обзиром на то да су цијене на нивоу прошлогодишњих, чини се да велики број грађана неће оскудијевати у "зимским посластицама". Упркос томе што влада мишљење да је много лакше, а неки сматрају и повољније, купити готову зимницу, традиција прављења домаће још опстаје. За Неду Вајагић није било двоумљења, њен шпајз већ красе шарене тегле, пуне домаћих производа.

- Спремила сам купус, туршију, паприке и краставце, које сам купила од провјерених продаваца на пијаци. Неке намирнице су јефтиније у маркетима, али више вјерујем домаћој радиности. Поврће на тржници је квалитетније, а цијене су као и лани, није велика разлика - додала је Вајагићева.

Продавачица на тржници Дана Малић каже да би продаја могла  бити и боља, те додаје да су најтраженији купус и паприке.

- Залиха има и превише, а цијене су чак ниже него прошле године, због чега изненађује то што нема више купаца. Можда народ нема новца - каже Малићева, код које се килограм купуса може пазарити за марку, што је двоструко јефтиније у односу на претходних неколико дана.

Продавци на Новој пијаци кажу да купус највише продају у врећама, а цијене се крећу од три до шест марака.

Горан Плотан из Разбоја, који производи разно поврће, каже да врећа "вараждинца" кошта пет КМ. Синиша Марјановић прича да је поврће из пластеника нешто јефтиније.

- Продајем бијели и полубијели купус, те "вараждинац", који је најбољи за кисељење - каже овај продавац, код којег врећа купуса кошта три марке.

Осим купуса, ових дана су веома тражене и паприке, тврди продавачица Јулијана Комленовић.

- Врећа паприка од четири килограма кошта двије марке, а врећа купуса је пет КМ. Цијена варира у зависности од количине поврћа на пијаци - рекла је Комленовићева.

Старински начин

Старије домаћице причају да је прављење зимнице некада био догађај који је спајао људе, долазило се на заједничко чишћење, сољење и рибање купуса, а и количине које су се спремале за зиму биле су много захтјевније него данас.

Према ријечима продавачице Драгице Драгишић, добар кисели купус се може направити и без ових "ритуала".

- Потребно је да у оптималном омјеру буду запремина бурета, количина купуса, воде и соли, те одговарајућа температура - каже Драгишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана