Dogradnjom kanalizacije na Laušu biće spriječene poplave

Vesna Popović
Dogradnjom kanalizacije na Laušu biće spriječene poplave

Banjaluka - Višegodišnji problem sa izlivanjem oborinskih voda u Karađorđevoj ulici na Laušu uskoro bi mogao biti riješen, tako što je planirana dogradnja sistema oborinske kanalizacije u ovom naselju. Početak radova se očekuje u prvoj polovini septembra.

U Odjeljenju za komunalne poslove su rekli da su pokrenuli

aktivnosti kako bi riješili problem dotrajale i stare oborinske kanalizacije koja nije u mogućnosti da primi veće količine vode.

- Nakon svake jače kiše, voda se izlije i poplavi dijelove najprometnije ulice na Laušu i rješenje ovog problema stavili smo na listu prioriteta - rekli su u ovom odjeljenju.

Objasnili su da su odabrane kritične tačke na Laušu i Pobrđu a na kojima su predviđeni radovi.

- Projektom je predviđena izgradnja kraka oborinske kanalizacije profila 300 milimetara u ulici Đorđa Jovetića, u dužini od oko 180 metara, i dijela glavnog oborinskog kolektora u Karađorđevoj ulici u dužini od oko 170 metara od skretanja u ulicu Vladimira Rolovića pa do projektovanog izliva u rijeku Crkvenu. Izgradnjom ovog kolektora, čiji je projektovani profil 1.500 milimetara rasteretiće se postojeći kolektori koji su u lošem stanju i nedovoljnog profila da prime sve oborinske vode koje se slivaju prema Karađorđevoj ulici - naveli su u ovom odjeljenju.

Napomenuli su da će za ovaj posao, vrijednosti 170.000 KM, ove sedmice biti raspisan tender za izbor izvođača radova.

- Ako ne bude žalbi u toku javne nabavke, početak radova se očekuje u prvoj polovini septembra - rekli su u ovom odjeljenju.

Predsjednik savjeta MZ Lauš jedan Nebojša Matić je rekao da već dugo insistiraju na rješavanju tog problema te da mu je drago što su gradske vlasti odlučile da krenu sa tim poslom.

- Svaki jači pljusak pravi probleme vozačima koji prolaze Karađorđevom ulicom. Voda iz viših dijelova Lauša se slije u niže a kolektor jednostavno nema kapacitet da primi tu svu vodu. Pogotovo bude kritično u blizini “Juvente” gdje se voda brzo nakupi saobraćajnica se pretvori u bazen - rekao je Matić.

Karađorđeva ulica je posljednji put nakon većeg pljuska bila pod vodom sredinom jula. Za samo pola sata pala je tolika količina padavina da se ta ulica za kratko vrijeme pretvorila u potok niz koji se slivala velika količina vode  koja je otežavala kretanje vozačima i pješacima.

Hronični problem

Nebojša Matić je rekao da su oborinske vode hronični problem na Laušu jer osim u Karađorđevoj prave nedaće stanovništvu i u drugim ulicama.

- U narednom periodu bi trebalo izgraditi kanalizaciju u ulicama Božidara Adžije i Srpskih rudara jer se i na tim lokacijama nakon jačih kiša skupljaju velike količine vode - naveo je Matić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana