Добар провод и приступачне цијене мамац за туристе у Бањалуци

Милош Васиљевић
Добар провод и приступачне цијене мамац за туристе у Бањалуци

Бањалука - Новогодишњим концертима који су организовани на Тргу Крајине присуствовало је више од 30.000 људи међу којима је био и велики број и туриста из земаља региона, указују прве процјене из бањалучке Полицијске управе.

Према процјенама надлежних из ПУ Бањалука, које су објављене на сајту градске управе, највећи број грађана окупио се у новогодишњој ноћи, кад је на Тргу било око 20.000 посјетилаца, и то међу њима велики број страних гостију, првенствено словеначких туриста.

Први пут, ове године је забиљежен велики број групних туристичких посјета из Словеније, што се, између осталог, приписује снажној маркетиншкој кампањи уочи Нове године.

Из градске Туристичке организације наглашавају да су сви смјештајни капацитети у граду били попуњени и да се тражила соба више током празника. Први пут, пребукираност је била толика да надлежни из ТОБЛ-а свједоче да су уочи саме новогодишње ноћи били затрпани молбама туриста који су дошли без заказаног смјештаја.

Додају да је највећи град Српске током цијеле године пун туриста, који желе да осјете чари рафтинга на Врбасу или да посјете тврђаву Кастел. Новогодишњи празници су посебна прича, према ријечима самосталног стручног сарадника у ТО Младена Шукала.

- За новогодишње празнике, тражио се кревет више. Имамо 1.900 регистрованих кревета, што је често недовољно па поједини туристи морају да одсједну у сусједним општинама. Ове године смо имали богатији програм, уз "Зимзоград", "Зимску чаролију", тродневни музички програм, што је одушевило туристе - наводи Шукало.

Поред недостатка смјештајних капацитета, из ТО истичу да проблем представља то што нема јефтиних летова са европским дестинацијама.

Да је празнична грозница дрмала град, показује и то што су сви већи кафићи и други угоститељски објекти били крцати. Туриста је, кажу власници ових објеката, било више у односу на претходне године, а весеља и пјесме није мањкало. 

Да Бањалука постаје најпопуларнија дестинацију када је ријеч о Словенцима, за којима не заостају ни остали туристи из окружења, потврдили су и радници хотела.

Из хотела "Камел" и "Јелена" потврдили су да су смјештајни капацитети били попуњени.

- За ове Новогодишње празнике, наши најчешћи гости били су Словенци, али било је и туриста из Србије, Црне Горе, те Аустрије. Задовољни смо чињеницом да смо још једном оправдали повјерење наших гостију, јер многи од њих поново су одсједали у нашем хотелу, те најавили да ће то чинити и неком другом приликом - навели су из хотела "Камел".

Све популарнија опција смјештаја за многе туристе јесте изнајмљивање "стана на дан". Из апартмана "Барби" истичу да су имали велики број гостију, те да се надају да ће их послије празника неки од ових туриста поново посјетити.

- Наши најчешћи гости прије Нове године су били Црногорци, да би за најлуђу ноћ била права навала Словенаца. Задовољни, обећали су нам да ће се врло брзо вратити - поручују власници апартмана.

Концерти

Велики број посјетилаца који су током тродневне прославе уживали уз музику Иване Петерс, Сергеја Ћетковића, Николе Роквића, "Лексингтон бенда", Џенана Лончаревића и Тонија Цетинског, показао је да је Бањалука направила квалитетан искорак у организацији прославе новогодишњих празника.

На сајту градске управе је наведено да је након овог дочека, Бањалука сигурно постала један од препознатљивих градова у региону и туристичких одредишта у која људи радо долазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана