До сљедећег Спасовдана Бањалука још љепша

Јасмина Перишић
До сљедећег Спасовдана Бањалука још љепша

Бањалука * Служењем свете архијерејске литургије, ломљењем славског колача и традиционалном литијом, јуче су град Бањалука и Саборни храм Христа Спаситеља прославили крсну славу Спасовдан.

Свету архијерејску литургију служили су епископ бањалучки Јефрем и епископ франкфуртски и све Њемачке Сергије.

Градоначелник Игор Радојичић честитао је славу свим грађанима.

- Надам се да ћемо сваки наредни Спасовдан дочекати са ријешеним бројним комуналним и другим питањима, јер у овом моменту имамо много планова и идеја како да до сљедеће славе град буде још бољи и љепши - рекао је Радојичић.

Након славског обреда услиједила је и традиционална спасовданска литија око Саборног храма у којој је учествовало неколико стотина вјерника, међу којима  градоначелник, запослени у Градској управи, дјеца градских основних школа, чланови културно-умјетничких друштава, чланови Српског пјевачког друштва "Јединство", припадници Оружаних снага БиХ, млади спортисти и бројни грађани.

Бањалучанка Славка Пантелић поручила је након литије да млади треба што више да се приближе православљу и вјери.

- Црква је мјесто на којем се, поред духовног уздизања, може доста тога научити о нашем вјеровању и традицији. Спасовдан је највеличанственији празник - рекла је Пантелићева.

Московљанка Ирина Шимкаријевич, која је такође учествовала у литији, каже да се радује изградњи српско-руског храма у Бањалуци.

- Мој супруг је члан комисије за изградњу тог храма. Он је дуго радио у амбасади, па смо већ 25 година на овом простору. Са задовољством честитам овај велики хришћански празник српском народу и свим грађанима Бањалуке. Обиљежавање је јако лијепо организовано, а додала бих и да је сарадња између Републике Српске и Русије јача него икада - рекла је Шимкаријевич.

Вазнесење Господње - Спасовдан један је од десет празника посвећених Исусу Христу и увијек се слави четвртком. Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови ученици налазили су се за трпезом.

Честитка Додика

Честитајући славу свим Бањалучанима, предсједник Републике Српске Милорад Додик пожелио је да се град још више развија.

- Бањалука сваким даном све више изгледа као лијеп, сређен и уредан град. Мислим да Градска управа рјешава неке нагомилане проблеме и да у том погледу идемо у добром правцу - рекао је Додик.

Обиљежавању крсне славе града присуствовали су предсједница Владе РС Жељка Цвијановић, као и бројне високе званице из јавног, политичког и друштвеног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана