До нових игралишта у Бањалуци сарадњи са фирмама

Невена Бунић
До нових игралишта у Бањалуци сарадњи са фирмама

Бањалука - Град би могао да добије 30 нових дјечијих игралишта у више мјесних заједница, чију би изградњу финансирале локалне компаније.

Ово су потврдили у Градској управи и објаснили да је градоначелник Игор Радојичић иницирао заједнички пројекат са друштвено одговорним фирмама из града које су показале интересовање да учествују у градњи игралишта.

- Имамо пуно захтјева за нове љуљашке, тобогане, вртуљке и друге сличне справе. Град није у могућности да из буџета издвоји знатнија средства за градњу дјечијих игралишта. У овом пројекту обезбиједићемо од 20 до 30 локација које би путем донација могле да буду опремљене справама за игру - рекао је координатор за сарадњу са средствима информисања Миленко Шајић.

Додао је да је у протеклих неколико година на подручју града изграђено више од 65 дјечијих игралишта.

- У њих је уложено 1.000.000 КМ. Углавном су прављена унутар стамбених блокова - истакао је Шајић.

У мјесним заједницама кажу да се већ дуже вријеме обраћају надлежнима поводом овог проблема.

- Мислим да би нова игралишта могла да буду изграђена код Основне школе "Иван Горан Ковачић". Већ смо добили сагласност директора да нам уступи дио земљишта за ове сврхе. Друга локација би могла да буде на Лазиној њиви или на окретишту аутобуске линије 13 у улици Војводе Пријезде. Кумсалама много тога треба, па и дјечије игралиште - казао је предсједник Савјета мјесне заједнице Лазарево 1 Обренко Славнић.

Улица Фране Супила у насељу Борик 2 је мјесто у којем има простора за ову намјену.

- Осим тога имамо и доста дјеце која у слободно вријеме трчкарају по асфалту. Тражили смо и претходних година да размотре могућност за ново игралиште, али још се ништа није десило када је ријеч о том питању. Игралиште на којем је планирана изградња цркве, па накнадно стопирана, није поново постављено - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Борик 2 Драго Драгић.

Опрема и дизајн

Миленко Шајић истиче да се за уређење игралишта користи опрема савременог дизајна, живих боја и облика, анатомски прилагођена дјеци.

- Опрема за игралишта је израђена у комбинацији са дрветом, са скинутим оштрим рубовима. Подлоге су изграђене од заштитне антитрауматске ливене гуме. У склопу игралишта су постављене клупе, корпе за отпатке, приступне стазе и по потреби парковска расвјета - казао је Шајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана