Dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju otvara vrata 1. maja

Vesna Popović
Dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju otvara vrata 1. maja

Banjaluka - Dnevni centar za zbrinjavanje omladine i punoljetnih osoba sa smetnjama u razvoju trebalo bi da otvori vrata 1. maja iduće godine, a u njemu bi svakodnevno trebalo da boravi oko 30 korisnika.

Za te potrebe će biti saniran objekat takozvane Deza kuće dva u naselju Lazarevo, a u petak su gradonačelnik Igor Radojičić i predstavnik Catholic Relief Services (CRS) za BiH Mark D'Silva potpisali memorandum o saradnji putem kojeg će za finansiranje radova biti obezbijeđeno 101.000 KM.

- Zahvalan sam partnerima u ovom poslu. To će nam omogućiti da osposobimo prostor u kojem će boraviti najosjetljivije kategorije stanovnika. Ranije se njima bavio nevladin sektor, a u međuvremenu zbog problema u tim udruženjima, ova djelatnost se ugasila. Sada ćemo omogućiti rekonstrukciju objekta takozvane Deza kuće u Lazarevu u kojoj će biti mjesta za 30 osoba - rekao je Radojičić.

Dodao je da će grad sufinansirati ovaj projekat sa 14.000 KM.

- Centar za socijalni rad će obezbijediti stručnjake koji će raditi sa korisnicima. Očekujem da će sve biti završeno u planiranom roku, te da će dnevni centar biti u funkciji 1. maja - kazao je Radojičić.

Napomenuo je da ovo nije jedini projekat koji grad realizuje u partnerstvu sa CRS-om.

-  U okviru USAID-ovog projekta CRS učestvuje u razvoju Poslovne zone u Ramićima putem kojeg je obezbijeđeno više od 500.000 KM za ulaganje u komunalnu infrastrukturu i uređenje zone. To nam je omogućilo da u Poslovnoj zoni dobijemo još tri nova subjekta koji će otvoriti proizvodne pogone - rekao je Radojičić.

Predstavnik Catholic Relief Services (CRS) za BiH Mark D'Silva je rekao da će ova organizacija obezbijediti 87.000 KM za sanaciju i rekonstrukciju objekta.

- Kvalitet života ne mjeri se samo prema razvijenosti i standardu građana, već i prema tome kako brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija, odnosno o socijalno ranjivim kategorijama stanovništva - rekao je D'Silva.

On je izrazio zadovoljstvo što napreduju građevinski radovi u Ramićima.

  • Do kraja mjeseca očekujemo da će radovi biti završeni kako bi investitori mogli da počnu sa radom i da otvore radna mjesta - naveo je D'Silva.

Djeca u riziku

Igor Radojičić je rekao da će od januara početi sa radom i Dnevni centar za djecu u riziku.

- On će biti smješten u Deza kući jedan, a taj objekat je već prilagođen toj namjeni - naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana