Дневни центар за особе са сметњама у развоју отвара врата 1. маја

Весна Поповић
Дневни центар за особе са сметњама у развоју отвара врата 1. маја

Бањалука - Дневни центар за збрињавање омладине и пунољетних особа са сметњама у развоју требало би да отвори врата 1. маја идуће године, а у њему би свакодневно требало да борави око 30 корисника.

За те потребе ће бити саниран објекат такозване Деза куће два у насељу Лазарево, а у петак су градоначелник Игор Радојичић и представник Цатхолиц Релиеф Сервицес (ЦРС) за БиХ Марк Д'Силва потписали меморандум о сарадњи путем којег ће за финансирање радова бити обезбијеђено 101.000 КМ.

- Захвалан сам партнерима у овом послу. То ће нам омогућити да оспособимо простор у којем ће боравити најосјетљивије категорије становника. Раније се њима бавио невладин сектор, а у међувремену због проблема у тим удружењима, ова дјелатност се угасила. Сада ћемо омогућити реконструкцију објекта такозване Деза куће у Лазареву у којој ће бити мјеста за 30 особа - рекао је Радојичић.

Додао је да ће град суфинансирати овај пројекат са 14.000 КМ.

- Центар за социјални рад ће обезбиједити стручњаке који ће радити са корисницима. Очекујем да ће све бити завршено у планираном року, те да ће дневни центар бити у функцији 1. маја - казао је Радојичић.

Напоменуо је да ово није једини пројекат који град реализује у партнерству са ЦРС-ом.

-  У оквиру УСАИД-овог пројекта ЦРС учествује у развоју Пословне зоне у Рамићима путем којег је обезбијеђено више од 500.000 КМ за улагање у комуналну инфраструктуру и уређење зоне. То нам је омогућило да у Пословној зони добијемо још три нова субјекта који ће отворити производне погоне - рекао је Радојичић.

Представник Цатхолиц Релиеф Сервицес (ЦРС) за БиХ Марк Д'Силва је рекао да ће ова организација обезбиједити 87.000 КМ за санацију и реконструкцију објекта.

- Квалитет живота не мјери се само према развијености и стандарду грађана, већ и према томе како бринемо о онима којима је помоћ најпотребнија, односно о социјално рањивим категоријама становништва - рекао је Д'Силва.

Он је изразио задовољство што напредују грађевински радови у Рамићима.

  • До краја мјесеца очекујемо да ће радови бити завршени како би инвеститори могли да почну са радом и да отворе радна мјеста - навео је Д'Силва.

Дјеца у ризику

Игор Радојичић је рекао да ће од јануара почети са радом и Дневни центар за дјецу у ризику.

- Он ће бити смјештен у Деза кући један, а тај објекат је већ прилагођен тој намјени - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана