Đorđe Rađenović prvi doplivao do Časnog krsta

Jasmina Perišić
Đorđe Rađenović prvi doplivao do Časnog krsta

Banjaluka - Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježen je juče tradicionalnom litijom i plivanjem za Časni krst u rijeci Vrbas kod Gradskog mosta, a dvadesetogodišnji Đorđe Rađenović prvi je od 40 hrabrih mladića doplivao do krsta.

Bogojavljenske svečanosti započele su svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, koju je služio episkop banjalučki gospodin Jefrem.

Nakon toga, ulicama najvećeg grada Srpske prošla je svečana litija u kojoj je učestvovao veliki broj građana i gradonačelnik Igor Radojičić.

Po dolasku litije na Gradski most održan je vjerski obred, a potom je u Vrbas spušten Časni krst, do kojeg je i pored velike hladnoće i snijega plivalo četrdesetak mladića. Najbrži među njima, kadet Policijske akademije u Banjaluci Đorđe Rađenović, kaže da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst.

- Cilj mi je da tri puta budem prvi koji će stići do krsta. Prije dvije godine sam se takođe prijavio, ali je zbog visokog vodostaja tada plivanje otkazano. Voda je bila hladna, ali sam prezadovoljan jer je ovo velika čast i osjećam se ponosno. Želim ovo da proslavim sa svojom djevojkom, porodicom i prijateljima - rekao je Rađenović.

Dodao je da su se plivači prije ulaska mazali snijegom, pa zbog toga nisu osjetili veliku razliku u temperaturi kada su ušli u vodu.

On je nagrađen zlatnikom, koji su mu uručili episkop banjalučki Jefrem i Radojičić, dok su ostali učesnici dobili prigodne poklone.

Ni Banjalučanin Dejan Babić, koji već šestu godinu pliva za Časni krst, nije krio euforiju. Pjesmom je bodrio kolege i posjetioce koji su u velikom broju pratili ovaj događaj.

- Dok god sam živ i zdrav, plivaću. Ne plivam da pobijedim, već što volim svoju vjeru i običaje - rekao je Babić.

I Bojan Kremenović, koji je prvi put plivao, kaže da je osjećaj jedinstven i da će plivati i iduće godine, bez obzira na to što je voda u ovo doba veoma hladna.

Radojičić je čestitao plivačima na junaštvu.

- Nastavljamo tradiciju plivanja za Časni krst. Eparhija banjalučka, u saradnji sa gradskom Skupštinom i Gradskom upravom, radiće ovo i narednih godina - rekao je Radojičić.

Tradicija

Bogojavljenska litija obnovljena je 2010. godine, kada je u Banjaluci prvi put održana nakon više od 60 godina. Zbog visokog vodostaja Vrbasa 2015. godine je otkazano plivanje za Časni krst, a prošle godine je takođe 40 plivača učestvovalo u ovom tradicionalnom običaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana