Ђорђе Рађеновић први допливао до Часног крста

Јасмина Перишић
Ђорђе Рађеновић први допливао до Часног крста

Бањалука - Велики хришћански празник Богојављење обиљежен је јуче традиционалном литијом и пливањем за Часни крст у ријеци Врбас код Градског моста, а двадесетогодишњи Ђорђе Рађеновић први је од 40 храбрих младића допливао до крста.

Богојављенске свечаности започеле су светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља, коју је служио епископ бањалучки господин Јефрем.

Након тога, улицама највећег града Српске прошла је свечана литија у којој је учествовао велики број грађана и градоначелник Игор Радојичић.

По доласку литије на Градски мост одржан је вјерски обред, а потом је у Врбас спуштен Часни крст, до којег је и поред велике хладноће и снијега пливало четрдесетак младића. Најбржи међу њима, кадет Полицијске академије у Бањалуци Ђорђе Рађеновић, каже да му је ово први пут да плива за Часни крст.

- Циљ ми је да три пута будем први који ће стићи до крста. Прије двије године сам се такође пријавио, али је због високог водостаја тада пливање отказано. Вода је била хладна, али сам презадовољан јер је ово велика част и осјећам се поносно. Желим ово да прославим са својом дјевојком, породицом и пријатељима - рекао је Рађеновић.

Додао је да су се пливачи прије уласка мазали снијегом, па због тога нису осјетили велику разлику у температури када су ушли у воду.

Он је награђен златником, који су му уручили епископ бањалучки Јефрем и Радојичић, док су остали учесници добили пригодне поклоне.

Ни Бањалучанин Дејан Бабић, који већ шесту годину плива за Часни крст, није крио еуфорију. Пјесмом је бодрио колеге и посјетиоце који су у великом броју пратили овај догађај.

- Док год сам жив и здрав, пливаћу. Не пливам да побиједим, већ што волим своју вјеру и обичаје - рекао је Бабић.

И Бојан Кременовић, који је први пут пливао, каже да је осјећај јединствен и да ће пливати и идуће године, без обзира на то што је вода у ово доба веома хладна.

Радојичић је честитао пливачима на јунаштву.

- Настављамо традицију пливања за Часни крст. Епархија бањалучка, у сарадњи са градском Скупштином и Градском управом, радиће ово и наредних година - рекао је Радојичић.

Традиција

Богојављенска литија обновљена је 2010. године, када је у Бањалуци први пут одржана након више од 60 година. Због високог водостаја Врбаса 2015. године је отказано пливање за Часни крст, а прошле године је такође 40 пливача учествовало у овом традиционалном обичају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана