Дјеци вишечланих породица даровани уџбеници: Малишанима за школу, родитељима на радост

Бранкица Смиљанић
Дјеци вишечланих породица даровани уџбеници: Малишанима за школу, родитељима на радост

Бањалука - Вишечланим породицама свака помоћ је добродошла, нарочито онима у којима је пуно школараца, а како би имали једну бригу мање, јуче су многима од њих додијељени уџбеници.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић и начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић обрадовали су чланове Удружења породица са четворо и више дјеце са 74 комплета уџбеника, док је за дјецу из ромске популације обезбијеђено 18 комплета и школски прибор. Мајка шесторо дјеце Слађана Костадиновић истакла је да она и њен супруг нису нигдје запослени, па им ова помоћ много значи јер школска година куца на врата.

- Дошла сам да преузмем књиге за двоје дјеце. Супруг успије нешто да заради љети на грађевини, али то није довољно. Примамо дјечији додатак јер имамо два дјечака која су обољела од мишићне дистрофије. Наставница Основне школе “Ђура Јакшић” у Шарговцу нам много помаже око дјеце и посебно се њима посвећује. Веома сам јој захвална на томе - казала је Костадиновићева.

Донација уџбеника олакшаће муке и породици Спремо.

- Имам четворо дјеце и добијам уџбенике за двије кћерке, а за остало се сналазимо. Повремено радим, док је супруга Јованка тек недавно добила посао. Свака подршка, па и додјела уџбеника, нам значи пуно јер нам је невријеме љетос уништило кућу. Добили смо донацију од града за опремање куће. Ипак, најбитније ми је да су дјеца жива и здрава, све друго је мање важно - рекао је Мирко Спремо.

Весна Радоњић из Бочца поранила је јуче како би на вријеме дошла у Савез удружења националних мањина, гдје је преузела уџбенике за ћерку.

- Имамо шесторо дјеце, а ја нисам запослена, док муж ради само хонорарно код приватника. Добијала сам и прије уџбенике за двије кћерке, а једна је завршила медицинску школу, смјер физиотерапеут. Овај пут сам дошла да преузмем уџбенике за кћерку која похађа шести разред. Поносна сам на њу јер добро учи - осмјехујући се казала је Радоњићева.

Додала је да није лако нахранити осморо уста, а камоли обезбиједити школски прибор и гардеробу за школу. Ипак, упркос беспарици, Радоњићи се труде да дјецу изведу на прави пут и да их науче да се радују ситницама.

- Кћерки сам купила и двије мајице да је обрадујем за почетак школе - рекла је ова мајка.

Слична ситуација је и у породици Бајрић, гдје родитељи троје дјеце нису запослени, али не бјеже од рада.

- Пуно ми значи да моја дјеца добију прибор и уџбенике како би добила прилику да уче и да остваре нешто што ми никад нисмо могли. Значи ми много што иду у школу, јер без школе данас нема ништа. И даље водим дјецу у школу па не могу да радим, али супруг прихвата све послове које му понуде - казала је Бранка Бајрић.

Подршка града

Срђан Амиџић је нагласио да градска администрација подржава вишечлане породице кроз различите програме стипендирања.

- Када је у питању предшколско васпитање, за сву дјецу из вишечланих породица боравак у вртићима је бесплатан, док 231 дијете из ове популације добија стипендију - навео је он.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић рекао је да ова донација значи много јер више од 70 одсто породица нема никаква примања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана