Đaci uče u lokvama u Tehničkoj školi

Vesna Popović
Đaci uče u lokvama u Tehničkoj školi

Banjaluka - U devet odjeljenja Tehničke škole nastava se prethodnih dana odvijala u mokrim i hladnim učionicama jer dotrajali krov prokišnjavanja.

Kišnica je osim zidova, plafona i podova devet učionica natopila i hodnike i tri kancelarije sa kojih se ljušti i otpada boja. Uprava škole je u tom dijelu objekta radi bezbjednosti učenika i osoblja ove obrazovne ustanove isključila električnu energiju. 

Koliko je situacija alarmantna, uvjerila se i ekipa "Glasa Srpske" koja je u jednoj od potopljenih učionica juče zatekla učenike na nastavi. Velika lokva vode bila je ispred table jer se kišnica slijevala preko plafonijere i natapala pod. Čistačice su nerijetko primorane da prekidaju nastavu i krpama isušuju lokve na podovima.

Učenici su kratko rekli da je ovo jedna od boljih učionica u tom dijelu škole, te da su prethodnih dana bili i u goroj situaciji.

- Učionice nisu bile prekrivene lokvama već ogromnim barama. Situacija je bila gora jer nije bilo grijanja. Bilo je daleko hladnije nego što je trenutno - rekli su učenici.

Dodali su da se veoma sporo rješava ovaj problem zbog čega, kako kažu, najviše oni trpe.

Direktor škole Kristina Mrđa je rekla da je glavni razlog za ovu situaciju starost objekta.

- Ministarstvo prosvjete i kulture RS prošle godine je putem UNDP-a obezbijedilo novac kojim smo sanirali dio objekta, koji je prekriven kosim krovom i koji, pored starog dijela zgrade, obuhvata i fiskulturnu salu. Tim radovima nije bio obuhvaćen dio zgrade koji je sada ugrožen - rekla je Mrđa.

Kazala je da, dok čekaju novac za sanaciju, u međuvremenu iseljavaju učionice i traže alternativna rješenja.

- Dvije učionice smo prestali da koristimo prošle sedmice i nastavu preselili u prateće objekte sportskog bloka koji su korišćeni za časove fizičkog vaspitanja. Dvije selimo sutra u podrumske učionice, koje su proteklih deset godina  bile date na korišćenje Školi učenika u privredi, a sada su prazne jer im u ovoj školskoj godini ne trebaju. Kao zamjenu za ostale učionice koristićemo rotaciju, odnosno nastava će se odvijati u prostorima koji su u tom trenutku prazni - precizirala je Mrđa.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da su svjesni neophodnosti sanacije i preostalog dijela škole, te da rade na iznalaženju mogućnosti za rekonstrukciju ostatka objekta koji je ugrožen.

Grijanje

Direktor škole Kristina Mrđa rekla je da su, pored krova koji prokišnjava, u tom dijelu obrazovne ustanove dotrajale i instalacije za grijanje.

- Angažovali smo radnike da ih poprave, ali problem je kako ćemo to platiti. Tražili smo od grada da u budžetu za iduću godinu za te namjene planira 5.200 KM. Ne znamo da li će taj zahtjev biti uvažen - navela je Mrđa.

Iz Gradske uprave juče su nam potvrdili da su novac za Tehnološku školu planirali u budžetu grada za iduću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana