Ђаци уче у локвама у Техничкој школи

Весна Поповић
Ђаци уче у локвама у Техничкој школи

Бањалука - У девет одјељења Техничке школе настава се претходних дана одвијала у мокрим и хладним учионицама јер дотрајали кров прокишњавања.

Кишница је осим зидова, плафона и подова девет учионица натопила и ходнике и три канцеларије са којих се љушти и отпада боја. Управа школе је у том дијелу објекта ради безбједности ученика и особља ове образовне установе искључила електричну енергију. 

Колико је ситуација алармантна, увјерила се и екипа "Гласа Српске" која је у једној од потопљених учионица јуче затекла ученике на настави. Велика локва воде била је испред табле јер се кишница слијевала преко плафонијере и натапала под. Чистачице су неријетко приморане да прекидају наставу и крпама исушују локве на подовима.

Ученици су кратко рекли да је ово једна од бољих учионица у том дијелу школе, те да су претходних дана били и у горој ситуацији.

- Учионице нису биле прекривене локвама већ огромним барама. Ситуација је била гора јер није било гријања. Било је далеко хладније него што је тренутно - рекли су ученици.

Додали су да се веома споро рјешава овај проблем због чега, како кажу, највише они трпе.

Директор школе Кристина Мрђа је рекла да је главни разлог за ову ситуацију старост објекта.

- Министарство просвјете и културе РС прошле године је путем УНДП-а обезбиједило новац којим смо санирали дио објекта, који је прекривен косим кровом и који, поред старог дијела зграде, обухвата и фискултурну салу. Тим радовима није био обухваћен дио зграде који је сада угрожен - рекла је Мрђа.

Казала је да, док чекају новац за санацију, у међувремену исељавају учионице и траже алтернативна рјешења.

- Двије учионице смо престали да користимо прошле седмице и наставу преселили у пратеће објекте спортског блока који су коришћени за часове физичког васпитања. Двије селимо сутра у подрумске учионице, које су протеклих десет година  биле дате на коришћење Школи ученика у привреди, а сада су празне јер им у овој школској години не требају. Као замјену за остале учионице користићемо ротацију, односно настава ће се одвијати у просторима који су у том тренутку празни - прецизирала је Мрђа.

У Министарству просвјете и културе РС су рекли да су свјесни неопходности санације и преосталог дијела школе, те да раде на изналажењу могућности за реконструкцију остатка објекта који је угрожен.

Гријање

Директор школе Кристина Мрђа рекла је да су, поред крова који прокишњава, у том дијелу образовне установе дотрајале и инсталације за гријање.

- Ангажовали смо раднике да их поправе, али проблем је како ћемо то платити. Тражили смо од града да у буџету за идућу годину за те намјене планира 5.200 КМ. Не знамо да ли ће тај захтјев бити уважен - навела је Мрђа.

Из Градске управе јуче су нам потврдили да су новац за Технолошку школу планирали у буџету града за идућу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана