Đaci u OŠ Vuk Stefanović Karadžić u Boriku dobijaju toplije učionice

Vesna Popović
Đaci u OŠ Vuk Stefanović Karadžić u Boriku dobijaju toplije učionice

Banjaluka - Obnova Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku trebala bi da počne na proljeće, a zahvaljujući radovima vrijednim 1,2 miliona maraka učenici i nastavnici će dobiti bolje uslove za učenje i rad.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da će škola dobiti novi krov i termičku izolaciju.

- Odabrali smo ovu školu jer su to tražili roditelja i učenici. Obavićemo još jednom energetski pregled objekta, projektna dokumentacija je gotova, a na proljeće iduće godine počeće rekonstrukcija škole - rekla je Golićeva i dodala da radovi neće obuhvatiti sanaciju unutrašnjosti.

Direktor ove škola Tatjana Vilendečić je rekla da će sanacijom objekta biti obezbijeđeni bolji uslovi za učenike i nastavnike.

- Izolacija je slaba i gubici energije su veliki. Krov je ranijih godina dobrim dijelom i saniran, ali opet imamo problema, jer na pojedinim dijelovima ulazi voda. Isto tako, zbog prokišnjavanja su uništeni fasada i stolarija i to treba zamijeniti - kazala je Vilendečićeva.

Polovinu novca za obnovu škole će izdvojiti Ministarstvo za prostorno uređenje, dok će ostatak biti obezbijeđen kroz Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zahvaljujući sufinansiranju UNDP-a juče je počelo uređenje korita potoka Podstranac i Jularac.

- Rizik od bujičnih poplava za naselja kroz koja oni protiču - Paprikovac, Rosulje, Novu varoš i Starčevicu nakon ovih radova biće gotovo nemoguć - rekla je Golićeva.

Dodala je da će korist od toga imati od 25.000 do 30.000 stanovnika i oko 40 privrednih subjekata. Gradonačelnik Igor Radojičić je dodao da je riječ o projektu vrijednom 380.000 KM, koji je veoma značajan za grad.

- Grad učestvuje sa 150.000 KM, a ostalo je obezbijedio UNDP. Rok za završetak radova je kraj novembra i nadam se da ćemo prije zime i proljećnih padavina riješiti jedan od problema za stanovnike koji žive u blizni potoka - kazao je Radojičić.

Voditeljka projekta u okviru UNDP-a Raduška Cupać je rekla da sanacija obuhvata profilisanje i čišćenje nanosa, te da će biti postavljene i kamene obloge.

"Eko-toplana"

Igor Radojičić je rekao da izgradnja "Eko-toplane" ide prema planu, te da se u naredne dvije do tri sedmice očekuje prvo probno uključenje novih kotlova.

- Nadam se da će ona ove zime preuzeti grijanje grada. Nabavka sječke ide, bilo je pojedinih poteškoća jer pojedina gazdinstava sa kojima rade "Šume RS" ne uspijevaju da obezbijede sječku - kazao je da Radojičić i podsjetio da je Evropska banka za obnovu u razvoj odobrila gradu kredit od 16,5 miliona KM za ulaganje u "Eko-toplanu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana