Ђаци у ОШ Вук Стефановић Караџић у Борику добијају топлије учионице

Весна Поповић
Ђаци у ОШ Вук Стефановић Караџић у Борику добијају топлије учионице

Бањалука - Обнова Основне школе "Вук Стефановић Караџић" у Борику требала би да почне на прољеће, а захваљујући радовима вриједним 1,2 милиона марака ученици и наставници ће добити боље услове за учење и рад.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић рекла је да ће школа добити нови кров и термичку изолацију.

- Одабрали смо ову школу јер су то тражили родитеља и ученици. Обавићемо још једном енергетски преглед објекта, пројектна документација је готова, а на прољеће идуће године почеће реконструкција школе - рекла је Голићева и додала да радови неће обухватити санацију унутрашњости.

Директор ове школа Татјана Вилендечић је рекла да ће санацијом објекта бити обезбијеђени бољи услови за ученике и наставнике.

- Изолација је слаба и губици енергије су велики. Кров је ранијих година добрим дијелом и саниран, али опет имамо проблема, јер на појединим дијеловима улази вода. Исто тако, због прокишњавања су уништени фасада и столарија и то треба замијенити - казала је Вилендечићева.

Половину новца за обнову школе ће издвојити Министарство за просторно уређење, док ће остатак бити обезбијеђен кроз Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Захваљујући суфинансирању УНДП-а јуче је почело уређење корита потока Подстранац и Јуларац.

- Ризик од бујичних поплава за насеља кроз која они протичу - Паприковац, Росуље, Нову варош и Старчевицу након ових радова биће готово немогућ - рекла је Голићева.

Додала је да ће корист од тога имати од 25.000 до 30.000 становника и око 40 привредних субјеката. Градоначелник Игор Радојичић је додао да је ријеч о пројекту вриједном 380.000 КМ, који је веома значајан за град.

- Град учествује са 150.000 КМ, а остало је обезбиједио УНДП. Рок за завршетак радова је крај новембра и надам се да ћемо прије зиме и прољећних падавина ријешити један од проблема за становнике који живе у близни потока - казао је Радојичић.

Водитељка пројекта у оквиру УНДП-а Радушка Цупаћ је рекла да санација обухвата профилисање и чишћење наноса, те да ће бити постављене и камене облоге.

"Еко-топлана"

Игор Радојичић је рекао да изградња "Еко-топлане" иде према плану, те да се у наредне двије до три седмице очекује прво пробно укључење нових котлова.

- Надам се да ће она ове зиме преузети гријање града. Набавка сјечке иде, било је појединих потешкоћа јер поједина газдинстава са којима раде "Шуме РС" не успијевају да обезбиједе сјечку - казао је да Радојичић и подсјетио да је Европска банка за обнову у развој одобрила граду кредит од 16,5 милиона КМ за улагање у "Еко-топлану".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана