Дио ђака бањалучке ОШ Бранко Радичевић шаљу на нову адресу

Весна Поповић
Дио ђака бањалучке ОШ Бранко Радичевић шаљу на нову адресу

Бањалука - Одборници би у октобру требало да разматрају нова уписна подручја с циљем да се дио ученика који сада припадају ОШ "Бранко Радичевић" преусмјери на друге школе, чиме би се растеретила ова образовна установа на Старчевици.

Потврдио је то у паузи јучерашњег засједања градског парламента градоначелник Игор Радојичић, уз наду да ће се ново рјешење моћи примјењивати од идућег полугодишта.

- Разговараћемо са управом школе, Савјетом родитеља и свим учесницима у наставном процесу да видимо да ли је то могуће - рекао је Радојичић.

Ово питање није било на дневном реду, али су поједини одборници на актуелном часу инсистирали да се проблем те школе, која због превеликог броја ђака мора организовати наставу у међусмјенама, што прије треба ријешити. Радојичић је истакао да је трајно рјешење градња школе, а пројектни тим треба да предложи локацију. Он је додао да су у опцији локације на Ади и Старчевици.

Одборници су разматрали покретање израде нове стратегије развоја града од 2018. до 2027. године, за коју је Радојичић рекао да је један од најважнијих стратешких докумената.

Разматрано је и расписивање конкурса за избор директора Центра за социјални рад.

- Моја жеља је да добијемо квалитетног човјека који ће управљати овом веома осјетљивом установом на прави начин - рекао је Радојичић, али није желио да говори о именима потенцијалних кандидата. Казао је да мора бити постигнут међустраначки договор коме би то мјесто могло припасти.

Одборник ДНС-а Боран Босанчић рекао је да би око 20. септембра требало да буде састанак коалиционих партнера.

- Тада ћемо видјети које позиције ће задржати ДНС јер чињеница је да сада имамо само једног одборника. Ако бисмо остали са тим капацитетом, нећемо моћи задржати тренутне позиције које имамо -  казао је Босанчић.

Сједницу је обиљежило и напуштање засједања одборника СДС-а, док одборници клуба "Слобода" нису присуствовали актуелном часу. Одборник СДС-а Предраг Вулин казао је да су он и његове страначке колеге напустили засједање јер нису добили образложење зашто им није омогућено да учествују у актуелном часу.

- Одборници СДС-а су били регистровани за актуелни час, а након паузе на екрану се појавио нови редослијед на којем није било мог имена - казао је Вулин.

Предсједник Скупштине Зоран Талић објаснио је да је одборник Миленко Јаћимовић затражио паузу како би се означио дио у којем сједи клуб "Слобода".

- То је изазвало конфузију. Техника је аутоматски обрисала све учеснике. Након те паузе сам упозорио да је потребна нова регистрација и могуће је да ме нису сви чули - навео је Талић.

Вишак 500 ђака

Директор ОШ "Бранко Радичевић" Дарија Мићић сматра да је једино реално рјешење преусмјеравање дјеце у друге школе.

- То се не би требало односити на ученике првих разреда већ на старије разреде. Да бисмо радили без проблема, потребно је да имамо 500 ученика мање. Мислим да и поред најбоље намјере тако нешто може да се спроведе тек почетком идуће школске године - казала је Мићићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана