Димњаци пуни чађи на прагу гријне сезоне

Бранкица Смиљанић
Димњаци пуни чађи на прагу гријне сезоне

Бањалука - Нова гријна сезона полако се приближава, а на крововима се ријетко могу видјети димњачари јер већина грађана још не размишља о чишћењу димњака и могућим несрећама које их могу задесити уколико не уклоне чађ.

Иако имају законску обавезу да им овлашћени димњачари очисте, прегледају димњаке и уређаје за ложење, многи то не поштују. Већина грађана и даље избјегава да плати услуге димњачара, те се води принципом “уради сам” иако је нестручно одржавање димњака један од најчешћих узрока пожара у зимском периоду.

- За чишћење димњака су регистрована два привредна друштва, “Превентива” и “Пламен”. Такође, регистрована су и два самостална предузетника, односно димњачара, како би град био безбједан од несрећа које немар и нечишћење може да изазове - саопштили су из Градске управе.

Из Градске управе су напоменули да само димњачари регистровани у Одјељењу за привреду могу да обављају ову дјелатност јер они морају да издају потврде о чишћењу димљака које ће контролисати Комунална полиција.

Из предузећа “Пламен”, које пружа услуге чишћења димњака, подсјетили су да је и протекла сезона била веома лоша.

- Прошле године очишћено је око 600 димњака. С обзиром на то да у граду има готово 40.000 димњака, то је изузетно мали проценат јер грађани сами узму у руке посао који треба да обави професионалац - рекао је правник из привредног друштва “Пламен” Саша Кондић.

Он је казао да сезона чишћења димњака почиње крајем септембра и траје до октобра или почетком првог снијега.

- Велика конкуренција су нам димњачари који немају лиценцу, а баве се овом професијом. Па, према томе, не могу ни да издају фискални рачун. Грађанима је чишћење димњака и даље скупо иако је од  20 до 30 КМ. Проблем бисмо покушали да ријешимо тако што ћемо задужити неког да води евиденцију о томе ко је очистио димњак, а ко није, те едуковали грађане због чега се то ради. На овај начин желимо да заштитимо грађане од пожара, али и могућих казни - казао је Кондић те додаје да би евиденцију предали Комуналној полицији.

Димњачар из привредног друштва “Пламен” Златко Ратковић рекао је да у просјеку очисти седам димњака дневно.

- Свакодневно се сусрећем са могућим опасностима јер су кровови клизави и није се лако сваки дан пењати на димњаке. Људи су немарни, па се деси да чађ не очисте и по пет-шест година. У том случају услуга за чишћење се увећава за пет марака - казао је Ратковић.

Он је истакао да многи становници нису свјесни да, ако не очисте димњаке, може доћи до експлозије и пожара.

- Прије двије или три године у улици код апотеке “Први мај” упозорио сам грађане да очисте димњак, али су они на своју руку ипак наложили ватру и дошло је до експлозије. На крају су морали да плате штету јер се пожар проширио и до другог спрата - рекао је Ратковић.

Казне

Казна за физичка лица код којих није очишћен димњак је 100 КМ, а за правна лица 500 КМ. Комунална полиција приликом контрола прво их опомене, а затим контролише да ли је налог извршен. Уколико није, тек тада се издаје прекршајни налог.

- Током прошле године сви налози Комуналне полиције били су извршени, због чега није било кажњавања - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана