Dim iz OŠ Dositej Obradović smeta komšijama

Jasmina Perišić
Dim iz OŠ Dositej Obradović smeta komšijama

Banjaluka - Stanovnici Obilićeva, koji žive u neposrednoj blizini Osnovne škole "Dositej Obradović", žale se na veliku količinu dima koji ispušta dimnjak iz školske kotlovnice, a koji im se, kako kažu, uvlači u domove.

Prema riječima komšija ove škole, uzrok gustog crnog dima, koji izlazi iz školskog dimnjaka, je taj što se škola grije na ugalj.

- Shvatamo da se đaci moraju grijati i da je to na prvom mjestu, ali svi mi koji živimo u neposrednoj blizini OŠ "Dositej Obradović" ne možemo u zimskom periodu da živimo od dima, pogotovo ujutro. Kada u školi nalože ugalj, iz dimnjaka buknu oblaci crnog dima, koji nam se uvuče u stanove i kroz zatvorene prozore - požalila se žena koja stanuje u zgradi u blizini ove škole, koja nije željela da joj objavimo ime.

Naglasila je da je ova škola okružena brojnim kućama i zgradama, ali da je onima ispod čijih prozora je školska kotlovnica najgore.

Direktor OŠ "Dositej Obradović" Dragan Kovačević kaže da razumije sve kojima smeta dim.

- Utješno je to što taj dim nije zagađen, a to su potvrdile i brojne inspekcije, koje su nam dolazile. Dimi se iz kotlovnice, ali uglavnom samo ujutro, kada tek naložimo vatru. Koristimo "banovićku kocku", a to je najkvalitetniji ugalj - rekao je Kovačević.

Dodao je da je škola učestvovala u projektu energetske efikasnosti i da su podnijeli zahtjev da im budu odobrena sredstva da postojeću peć zamijene nekom koja troši pelet.

- Dok se to ne desi, mi nemamo drugo rješenje - kaže Kovačević.

Osim ove i osnovne škole "Sveti Sava" na Laušu i "Zmaj Jova Jovanović" u Kočićevom vijencu griju se na ugalj.

- Škola "Sveti Sava" se oduvijek grije na ugalj i imali smo samo nekoliko pritužbi komšija za sve ove godine. Ljudi uglavnom razumiju stanje. Pa kako je onima koji žive pored fabrika, djeca se moraju grijati, a ugalj nam je najisplativiji energent - rekao je direktor OŠ "Sveti Sava" Miro Popržen.

Direktor OŠ "Zmaj Jova Jovanović" Dijana Bogdanović kaže da ova škola koristi tri energenta.

- Mi se grijemo na drva, ugalj i lož-ulje, da bismo podigli temperaturu, tako da kod nas dimnjaci ne ispuštaju dim kakav izlazi kada se loži isključivo ugalj. Nismo imali pritužbe komšija, ali smo svjesni da bi trebalo mijenjati sistem grijanja. Na tome uveliko radimo, a upoznali smo i ministarstvo sa našim planovima. Sistem grijanja koji imamo nije ni ekološki, a ni isplativ - kazala je Bogdanovićeva.

Prigradske škole

Direktor OŠ "Miroslav Antić" iz Bistrice Zoran Šmugović kaže da ova škola, kao i ostale prigradske, za osnovni energent koristi ugalj.

- Ugalj je prevaziđen energent, ali promjena sistema grijanja je skupa i nama za sada nedostižna. U blizini prigradskih škola nije gusto naseljeno, pa se niko ne žali na dim, koji je neminovan ukoliko se loži ugalj - rekao je Šmugović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana