“Дигитални споменик” Сафикади пуштен у рад

nezavisne.com
“Дигитални споменик” Сафикади пуштен у рад

Бањалука - Веб-сајт и мобилна апликација путем којих ће људи широм свијета моћи упалити електронску свијећу у име своје љубави пуштени су у рад на финалу “Safikada Hackathonaa”, одржаном у “Робокидс центру”.

Жељка Гајић из “Робокидс центра” рекла је како је овај пројекат, у којем је учествовало 40 дјеце из Бањалуке и Мостара, трајао три мјесеца.

“Овај пројекат називамо пројектом љубави и помирења, јер су дјеца са својим менторима оживјела легенду о Сафикади на електронски и модеран начин”, објаснила је Гајићева.

На идеју су, како каже, дошли јер сваки град има своју легенду, а за Бањалуку то је управо Сафикада.

“Како већ знамо да заљубљени парови на Сафикадином гробу за Дан заљубљених  пале свијећу, дошли смо на идеју да ту причу оживимо”, објаснила је Гајићева.

Чарлс Блејк, замјеник директора канцеларије америчке амбасаде у БиХ, рекао је да је ово један диван пројекат, који, прије свега, треба да помогне дјеци да развију вјештине које су им неопходне у 21. вијеку.

 “Друга сврха овог пројекта је да помаже у превазилажењу међусобних разлика и унапређује кључне вјештине у међусобној сарадњи и иновативности”, рекао је Блејк.

Ирена Радојевић, директор Туристиче организације града, рекла је да се и  ТОБЛ прикључио овом пројекту.

“Прича о Сафикади је прелијепа љубавна прича која треба да се забиљежи и да се подигне на неки ниво, а ово је први корак ка томе. Овај пројекат ће много значити за град, јер Бањалуку посјећује много туриста из различитих региона, а град на Врбасу мора имати нешто по чему ће га туристи запамтити”, каже Радивојевићева.

Други “Safikada Hackathona” организовали су “Exut centar” Бањалука (“Робокидс”) и Центар за техничку културу из Мостара, а цијели пројекат је финансирала америчка амбасада у БиХ.

Иначе, у ревијалном дијелу за учеснике је организован културно-забавни програм, у којем су посјетили тврђаву Кастел, Сафикадин гроб и Музеј илузија, а одржан је и дјечји парламент са дебатом на тему  “Међуетничка љубав”.

Легенда  о Сафикади

Легенда каже да се млада Бањалучанка Сафикада заљубила у једног војника који је служио у тврђави Кастел. Љубав је била узајамна. Иако је све звучало као у бајци, једног дана дошла је обавијест да војник којег је Сафикада толико вољела одлази на далеки фронт.

Сафикада је тешко поднијела одлазак свог вољеног. Убрзо након његовог одласка добила је вијест да је њен драги изгубио живот негдје далеко, те је у најљепшем свадбеном руху похитала пред топ на тврђави Кастел, који је сваки дан означавао подне, и тако отишла у смрт да би вјечно била са својим вољеним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана