Dar Petra Cvijetića iz Australije krasi Osnovnu školu Miloš Crnjanski

Dar Petra Cvijetića iz Australije krasi Osnovnu školu Miloš Crnjanski 19.09.2017 12:27 | Jovan Škrbić

Banjaluka - Poklon Petra Cvijetića iz Australije, koji povremeno posjećuje Banjaluku, krasi zid u Osnovnoj školi "Miloš Crnjanski" i podsjeća na nesvakidašnje prijateljstvo između vršnjaka sa dva kontinenta koje povezuje ljubav prema Srpskoj.

Citat i slika velikog književnika, po kojem je škola dobila ime, izraz su Petrove zahvalnosti, jer je ova ustanova omogućila njegovoj ćerki Veri da pohađa nastavu sa svojim vršnjacima i uči srpski jezik.

- Vera je išla u ovu školu cijeli maj i dvije sedmice juna. Ona ima osam godina i bila je u drugom razredu. Naučila je mnogo srpskog jezika, što je i bio cilj, kako bi upoznala našu kulturu i tradiciju. Kod nas, u kući, pričamo engleski, jer mi je supruga Grkinja - kaže Cvijetić.

On je 1993. godine otišao u Australiju, gdje je otvorio firmu, ali, kako kaže, nije zaboravio svoje korijene.

- U Travniku sam živio do 13. godine, a u Banjaluci provodim mnogo vremena, jer je ovdje moj otac - kazao je on.

Biti materijalno situiran je važno, ali da je za sreću potrebna i duhovna ispunjenost potvrđuje Cvijetićeva ljubav prema domovini.

- Zadovoljan sam životom u Australiji pošto pruža mnogo više u materijalnom smislu nego većina drugih država. Ali, Australija nikad neće zamijeniti mjesto koje u mom srcu zauzima zemlja gdje sam rođen i koja mi fali - kazao je on.

On je veoma zahvalan učiteljici Biljani Nikolić, koja je sa svojim đacima pomogla Veri da se uklopi u odjeljenje.

- U početku nije pričala, ali se nakon nekoliko dana opustila, jer smo se svi trudili da se osjeća prihvaćeno. Postepeno smo sve manje pričali engleski da bismo je motivisali na učenje srpskog - kazala je Nikolićeva.

Direktorica škole Vesna Banjac kaže da je srećna što su ugostili Veru i što se iz ove posjete rodilo prijateljstvo.

- Učiteljica Biljana je ranije predavala engleski pa sam je zamolila da primi djevojčicu. Brinuli smo o njoj, a Petar je ostao prijatelj naše škole i želim da ga pohvalim kao roditelja i da zahvalim za znak pažnje koji će ukrašavati školski zid kao uspomena na Veru - rekla je Vesna Banjac.

Obostrana korist

Da su i redovni učenici drugog razreda u OŠ "Miloš Crnjanski" nešto naučili iz komunikacije sa Verom potvrđuju riječi učiteljice Biljane Nikolić.

- Vera nam je bila zanimljiva isto kao što smo mi bili njoj. Ona je veoma komunikativna, ne smeta joj ništa, uporna je i nije stidljiva. Drugoj djeci sam ukazivala na njene vrline, jer bi im mogle biti korisne - rekla je Nikolićeva.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica