Дар Петра Цвијетића из Аустралије краси Основну школу Милош Црњански

Јован Шкрбић
Дар Петра Цвијетића из Аустралије краси Основну школу Милош Црњански

Бањалука - Поклон Петра Цвијетића из Аустралије, који повремено посјећује Бањалуку, краси зид у Основној школи "Милош Црњански" и подсјећа на несвакидашње пријатељство између вршњака са два континента које повезује љубав према Српској.

Цитат и слика великог књижевника, по којем је школа добила име, израз су Петрове захвалности, јер је ова установа омогућила његовој ћерки Вери да похађа наставу са својим вршњацима и учи српски језик.

- Вера је ишла у ову школу цијели мај и двије седмице јуна. Она има осам година и била је у другом разреду. Научила је много српског језика, што је и био циљ, како би упознала нашу културу и традицију. Код нас, у кући, причамо енглески, јер ми је супруга Гркиња - каже Цвијетић.

Он је 1993. године отишао у Аустралију, гдје је отворио фирму, али, како каже, није заборавио своје коријене.

- У Травнику сам живио до 13. године, а у Бањалуци проводим много времена, јер је овдје мој отац - казао је он.

Бити материјално ситуиран је важно, али да је за срећу потребна и духовна испуњеност потврђује Цвијетићева љубав према домовини.

- Задовољан сам животом у Аустралији пошто пружа много више у материјалном смислу него већина других држава. Али, Аустралија никад неће замијенити мјесто које у мом срцу заузима земља гдје сам рођен и која ми фали - казао је он.

Он је веома захвалан учитељици Биљани Николић, која је са својим ђацима помогла Вери да се уклопи у одјељење.

- У почетку није причала, али се након неколико дана опустила, јер смо се сви трудили да се осјећа прихваћено. Постепено смо све мање причали енглески да бисмо је мотивисали на учење српског - казала је Николићева.

Директорица школе Весна Бањац каже да је срећна што су угостили Веру и што се из ове посјете родило пријатељство.

- Учитељица Биљана је раније предавала енглески па сам је замолила да прими дјевојчицу. Бринули смо о њој, а Петар је остао пријатељ наше школе и желим да га похвалим као родитеља и да захвалим за знак пажње који ће украшавати школски зид као успомена на Веру - рекла је Весна Бањац.

Обострана корист

Да су и редовни ученици другог разреда у ОШ "Милош Црњански" нешто научили из комуникације са Вером потврђују ријечи учитељице Биљане Николић.

- Вера нам је била занимљива исто као што смо ми били њој. Она је веома комуникативна, не смета јој ништа, упорна је и није стидљива. Другој дјеци сам указивала на њене врлине, јер би им могле бити корисне - рекла је Николићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана