Dan otvorenih vrata u Skupštini grada: Đacima petica za odborničku ulogu

Vesna Popović
Dan otvorenih vrata u Skupštini grada: Đacima petica za odborničku ulogu

Banjaluka - Kakvo je stanje gradske kase, da li je moguće obezbijediti više novca za bolje opremanje škola i projekte mladih, te kakva je budućnost lokacije u centru grada, takozvane "rupe", samo su neka od pitanja na koja su u petak srednjoškolci tražili odgovore na posebnom aktuelnom času Skupštine grada.

Ovaj susret učenika 11 srednjih škola organizovan je u sklopu Dana otvorenih vrata kako bi učenici imali priliku da se upoznaju sa radom odbornika i gradskog parlamenta. Na času dugom 45 minuta na pitanja učenika koji su ovaj put imali ulogu odbornika odgovarao je predsjednik Skupštine Zoran Talić. Kolika je bila zainteresovanost srednjoškolaca, najbolje pokazuje činjenica da najmanje deset učenika nije stiglo da postavi pitanja. Učenicu Ekonomske škole Željku Tadić interesovalo je da li postoji mogućnost snižavanja cijene karte u gradskom prevozu.

- Cijena karte je visoka u odnosu na standard usluge koji građani dobijaju. Možda bi grad trebalo da napravi neku vrstu konkurencije da više prevoznika vozi na jednoj liniji, pa bi to možda moglo da utiče na cijenu - kazala je Tadićeva.

Učenika četvrtog razreda Gimnazije Vanju Obradovića interesovalo je koliko grad može da izdvoji dodatnih sredstava za učenička putovanja na takmičenja i vannastavne aktivnosti. On je pitao da li se mladi, koji će uskoro krenuti u potragu za poslom, mogu nadati poslu koji će dobiti isključivo zahvaljujući svom znanju i ocjenama.

- Poprilično sam zadovoljan odgovorima koje sam dobio, ali i što sam dobio priliku da postavim direktno pitanja predsjedniku Skupštine. Vidjeli smo da postoji način da nešto promijenimo, te da se već nešto radi na rješavanju problema koji postoje u ovom gradu - kazao je  Obradović.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić je istakao da mu je komunikacija sa mladima vrlo važna i da želi da čuje i mišljenje onih koji predstavljaju budućnost grada.

- Veoma sam zadovoljan odzivom učenika i što su došli da razgovaramo o aktuelnim gradskim temama. Cilj je da mladi znaju na koji način mogu da se uključe u određene građanske aktivnosti i da kao građani vrše monitoring same Gradske uprave i Skupštine grada - rekao je Talić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Ljuban Bajić  je istakao da je aktuelni čas bio odlična prilika da učenici odrade praksu iz demokratije.

- Njihova pitanja su pokazala da mladi nisu pasivni, kako obično vlada mišljenje - kazao je Bajić.

Pitanja

Zoran Talić je rekao da oni učenici koji nisu dobili priliku da postave pitanje neće ostati uskraćeni.

- Jedan dio učenika pitanja je dostavio predstavnicima Stručne službe Skupštine direktno, a drugi se izjasnio da će pitanja poslati elektronski - kazao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana