Дан отворених врата у Скупштини града: Ђацима петица за одборничку улогу

Весна Поповић
Дан отворених врата у Скупштини града: Ђацима петица за одборничку улогу

Бањалука - Какво је стање градске касе, да ли је могуће обезбиједити више новца за боље опремање школа и пројекте младих, те каква је будућност локације у центру града, такозване "рупе", само су нека од питања на која су у петак средњошколци тражили одговоре на посебном актуелном часу Скупштине града.

Овај сусрет ученика 11 средњих школа организован је у склопу Дана отворених врата како би ученици имали прилику да се упознају са радом одборника и градског парламента. На часу дугом 45 минута на питања ученика који су овај пут имали улогу одборника одговарао је предсједник Скупштине Зоран Талић. Колика је била заинтересованост средњошколаца, најбоље показује чињеница да најмање десет ученика није стигло да постави питања. Ученицу Економске школе Жељку Тадић интересовало је да ли постоји могућност снижавања цијене карте у градском превозу.

- Цијена карте је висока у односу на стандард услуге који грађани добијају. Можда би град требало да направи неку врсту конкуренције да више превозника вози на једној линији, па би то можда могло да утиче на цијену - казала је Тадићева.

Ученика четвртог разреда Гимназије Вању Обрадовића интересовало је колико град може да издвоји додатних средстава за ученичка путовања на такмичења и ваннаставне активности. Он је питао да ли се млади, који ће ускоро кренути у потрагу за послом, могу надати послу који ће добити искључиво захваљујући свом знању и оцјенама.

- Поприлично сам задовољан одговорима које сам добио, али и што сам добио прилику да поставим директно питања предсједнику Скупштине. Видјели смо да постоји начин да нешто промијенимо, те да се већ нешто ради на рјешавању проблема који постоје у овом граду - казао је  Обрадовић.

Предсједник Скупштине Зоран Талић је истакао да му је комуникација са младима врло важна и да жели да чује и мишљење оних који представљају будућност града.

- Веома сам задовољан одзивом ученика и што су дошли да разговарамо о актуелним градским темама. Циљ је да млади знају на који начин могу да се укључе у одређене грађанске активности и да као грађани врше мониторинг саме Градске управе и Скупштине града - рекао је Талић.

Предсједник Актива директора средњих школа Љубан Бајић  је истакао да је актуелни час био одлична прилика да ученици одраде праксу из демократије.

- Њихова питања су показала да млади нису пасивни, како обично влада мишљење - казао је Бајић.

Питања

Зоран Талић је рекао да они ученици који нису добили прилику да поставе питање неће остати ускраћени.

- Један дио ученика питања је доставио представницима Стручне службе Скупштине директно, а други се изјаснио да ће питања послати електронски - казао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана