Дајак чамци опет крстаре Врбасом

Јелена Цвијановић
Дајак чамци опет крстаре Врбасом

Бањалука - Сви који желе да науче специфични начин вожње врбаског чамца уз помоћ дајака, симбола Бањалуке, имају за то прилику у љетној школи дајакаштва “Дајак Нектар клуба” која ће, уколико то водостај Врбаса дозволи, почети данас, а трајаће до краја августа.

Дајакаштво је спорт, али и љубав према Врбасу, његовој живој природи са брзацима и буковима, смарагдној боји и љепоти у ријеку загледаних врба. Ову вјековну традицију града живом одржава око 200 чланова дајак клуба. Они његују и усавршавају традицију израде специфичног врбаског чамца у облику листа врбе које сами израђују.

- Корито Врбаса са камењем величине шаке и његова мала дубина не дозвољавају другачију вожњу, већ једино овим специфичним чамцем којим се управља штапом - дајаком - каже предсједник “Дајак Нектар клуба” Андреј Замоло, који истиче да нигдје у свијету није забиљежено да се на брзој планинској ријеци вози на овај начин.

Будући дајакаши вјештину ће учити у мирнијем дијелу Врбаса у Борику, гдје је смјештен и објекат клуба, а обука ће се плаћати уплатом цјелогодишње чланарине клубу од 30 КМ.

- Свако ко жели може да за седам до десет дана савлада основе кораке управљања чамцем у мирнијем дијелу Врбаса. Најмлађи које смо обучавали су дјеца од 12-13 година, а и дјевојке могу да се баве овом вјештином. Прије неколико година смо обучавали и човјека од 70 година, док за веће брзаке ипак требају спортска форма, године тренирања и снага - каже Замоло.

Он објашњава да је први дио обуке на обали и да се прво учи држање дајака, како га извући из воде, како се штап забада, како се вади у чамац.

- То није тешко јер је дајак тежак свега три килограма - рекао је Замоло.

Управљање чамцем у мирнијој води други је дио обуке, а провјера и потврда да сте савладали основе је успјешан прелазак мањег брзака.

- Код “Клуба 22”, између Венеција моста и дворане “Обилићево”, има један мањи брзак, и ко њега успије да савлада, ми сматрамо да је успјешно завршио школу дајакаштва. То обично сви могу након око мјесец обуке - каже Замоло.

Овај клуб је основан 2010. године. Од 2011. године одржавају се љетне школе дајакаштва које годишње прође од 30 до 50 полазника. Како кажу у клубу, већина њих постану и остану дајакаши који се често враћају Врбасу.

Пристаништа

За наредну годину најављена је изградња три дајак пристаништа, код “Абације”, Зеленог моста и кафане “Дајак”.

- Ово је од великог значаја дајакашима јер сада не постоји адекватан прилаз чамцима с обале. Такође, значајно је и за развој туризма у граду јер интересовање туриста да се провозају дајаком из године у годину расте - рекао је Замоло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана