Cvjeta prodaja karanfila i ruža

Miloš Vasiljević
Cvjeta prodaja karanfila i ruža

Banjaluka - Ruže, karanfili, maštoviti cvjetni aranžmani i razne rukotvorine krase štandove na Trgu Krajine, ali i brzo nestaju jer mnogi građani biraju svojim damama osmomartovske darove kako bi im danas uljepšali praznik.

Plato ispred robne kuće "Boska" još od juče je preplavljen ljudima, koji su na početku mjerkali, a kasnije i kupovali poklone za koje su izdvajali od 1,5 pa do 20 maraka.

Siniša Milošević, jedan od prodavaca, kaže da je prodaja bolja nego lani, jer je loše vrijeme zamijenila stabilizacija, uz poneki tračak sunca. Poručuje da mnogi građani nemaju novca, ali se za ove prilike nešto sačuva. Uz neizbježne karanfile i ruže, kod njih se mogu kupiti zumbuli, orhideje i drugo cvijeće.

- Zadovoljni smo potražnjom, relativno je lijepo vrijeme i prodaja je solidna. Dolaze nam mlađi i stariji. Penzioneri najčešće kupuju karanfile, dok se mlađi opredijele i za neke druge poklone - poručuje Milošević.

Raznovrsna ponuda je i na štandu Rade Stanivukovića, koji je zadovoljan kako ide prodaja, a prije svega što je povod tako lijep, pa damama možemo zajedno uljepšati ovaj dan.

- Moramo da skrenemo malo pažnju sa svakodnevice, koja nije sjajna. Stariji sugrađani svojim suprugama uglavnom kupuju cvijeće kao znak pažnje, a mladi kupuju darove svojim majkama, sestrama, djevojkama, što je za pohvalu - ističe Stanivuković.

Na maštovitim štandovima ukrasne rukotvorine i cvijeće izložile su i prodavačice, a jedna od njih, Vida Trninić, kaže da joj je uz skromnu penziju ovo način da dodatno zaradi. Ističe da je posebno raduju posjete mladih jer, kako kaže, treba da se uče pravim vrijednostima.

- Nudim korpice, čuvarkuće, ruže. Najskuplji poklon košta šest maraka, tako da smo prilagodili cijene za svačiji džep - kaže Trninićeva.

Dvodnevna prodaja, prema riječima Slobodana Trbojevića, nije dovoljna za značajniju zaradu, ali ipak zadovoljno trljaju ruke.

- Orhideje i korpice su se ove godine pokazale kao pun pogodak. Tradicionalno, tu su i ruže i karanfili, kao zaštitni znak ovog praznika. Na prodaju ne možemo da se žalimo, jer teška su vremena kada govorimo o finansijama - poručuje Trbojević.

Marko Petković, šetajući Gospodskom ulicom, na jednom od izloženih štandova kupio je poklone majci i baki.

- Uvijek ovdje kupujem poklone, da ne bih zaboravio voljene osobe, kojima ovo puno znači, ovdje je širok izbor ruža i cvijeća, tako da nisam imao dileme - poručuje Petković.

Besplatno na bazen

Na Gradskom olimpijskom bazenu, povodom Međunarodnog dana žena, danas će ulaz biti besplatan za sve pripadnice ljepšeg pola.

- Preduzeće "Akvana", koje upravlja Gradskim olimpijskim bazenom, tradicionalno časti sve dame besplatnim ulazom kao malim znakom pažnje za njihov praznik - saopšteno je iz "Akvane".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana