Чистоћа смањила добит, Водовод подебљао касу

Весна Поповић
Чистоћа смањила добит, Водовод подебљао касу

Бањалука - Добит градске "Чистоће" у трећем кварталу ове године је за чак 414.782 КМ мања него у истом периоду лани, док је каса предузећа "Водовод" постала тежа за 36.910 КМ.

Наведено је то у финансијским извјештајима ових комуналних предузећа за првих девет мјесеци 2017. године. Упркос знатно мањем приливу новца него у прошлој години "Чистоћа" може да се похвали оствареном добити, која је износила 494.083 КМ.

Директор "Чистоће" Александар Бајић је рекао да је добит овог предузећа смањена из више разлога.

- Ангажовано је 16 нових радника, тако да имамо укупно 232 запослених. Нова запошљавања су била неопходна јер је дошло до повећања обима посла на прикупљању комуналног отпада у граду, па смо морали имати довољан број радника на располагању - рекао је Бајић.

Додао је да је због већег обима посла било потребно купити и нове машине и опрему, те да су морали адаптирати и поједине објекте, па су повећани и издаци за амортизацију.

- Када улажете у опрему и радну снагу, не можете увијек имати екстра добит. Некада се мора и инвестирати - казао је Бајић и додао да ће се такве инвестиције дугорочно исплатити.

Предузеће "Водовод" у првих девет мјесеци ове године биљежи добит од 63.460 марака.

- Остварена добит у том периоду већа је од планиране, али и од оне коју смо имали у истом периоду протекле године. Када је ријеч о приходима најзначајнији су они од наплате за испоручену воду, услуге канализације и за реализоване прикључке. Затим, значајну улогу су имали и приходи од изградње и реконструкције цјевовода у властитој режији - казали су у овом предузећу.

У "Водоводу" су рекли да један од разлога за остварену добит лежи и у одговорном пословању, те залагању и труду свих радника.

- И даље ћемо улагати додатне напоре с циљем смањења трошкова на мјестима на којима је то могуће, а да при томе не буде угрожено уредно и квалитетно снабдијевање водом и одвођење отпадних вода - казали су у "Водоводу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана