Чист Врбас заједнички интерес

Игор Пилиповић
Чист Врбас заједнички интерес

Бањалука - Интерес Бањалуке, Републике Српске и свих градова у сливу Врбаса је чиста и заштићена ријека. Треба да поведемо рачуна о бацању отпада и одлажемо га на мјеста која су и предвиђена за то, а не у корита ријека.

Изјавила је то у петак на рафтинг регати и конференцији за "Чист Врбас" у Рафтинг центру "Кањон" министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић.

Нагласила је да је ово министарство успјело да од Глобалног фонда обезбиједи око пет милиона КМ, у оквиру чега су набавили и поставили хидрометеоролошку мрежу станица.

- Та мрежа ће бити први показатељ када је у питању заштита од великих падавина и поплава. Мора се водити рачуна о климатским промјенама, због чега је већ извршено прво ласерско снимање Врбаса и притока како би била мапирана подручја која могу бити критична у смислу поплава - поручила је Голићева.

Кандидат коалиције СНСД-СП-ДНС за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је иницијатива за "Чист Врбас" за сваку похвалу и да је то циљ свих грађана.

- Разговарамо и сањамо да имамо чист Врбас који пролази кроз град, како би се на њему могли организовати спортски, рекреативни и забавни садржаји. У оној мјери у којој се буду отварали еколошки фондови и пројекти, у тој мјери ћемо и ми аплицирати са нашим пројектима и тражити да они буду реализовани, а све с циљем заштите Врбаса - казао је Радојичић.

Додао је да ће ове године почети сепарација чврстог отпада. Он ће бити раздвајан и коришћен као у другим земљама.

Предсједник Рафтинг клуба Кањон Александар Пастир рекао је да је "Чист Врбас" резултат рада много субјеката на ријеци.

- Рафтинг клуб Кањон је један од покретача акције за чист Врбас и то је показао својом регатом "Еко-кањон" када смо указали на то да је могуће очистити један дио корита. Требало је скоро 15 година да очистимо Врбас у средњем дијелу и покажемо другим општинама да је то могуће урадити - рекао је Пастир.

Иницијатива "Чист Врбас" организована је с циљем заштите природе, смањење загађења и унапређење квалитета воде у сливу ове ријеке.

Бројни званичници, гости и новинари имали су прилику да уживају у љепотама кањона крајишке љепотице током спуста рафтинг чамцима.

 Повеља

Регати и конференцији иницијативе за "Чист Врбас" присуствовали су представници Владе РС, градоначелници и начелници градова и општина у сливу ријеке Врбас, представници Туристичке организације Бањалука те представници УНДП-а и компаније "Кока-Кола". Сви они су се потписивањем повеље за чист Врбас 2013. године у Горњем Вакуфу обавезали да свим расположивим средствима, активно и континуирано, дјелују на заштити природе, смањењу загађења и унапређењу квалитета воде у сливу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана