“Ћевап фест” окупио велики број гурмана

Весна Поповић
“Ћевап фест” окупио велики број гурмана

Бањалука - Ко је био у Бањалуци, а није пробао бањалучки ћевап као да није ни посјетио град на Врбасу, порука је другог “Ћевап феста”, манифестације чији је циљ промоција овог традиционалног јела и привлачење туриста.

Дводневни фестивал почео је у петак на паркингу код Музеја савремене умјетности РС, а овај специјалитет је понудило девет роштиљница које продају ћевапе по популарним цијенама, и то велику порцију за четири и малу за двије КМ. Посјетиоци феста ћевапе и пиће купују за “динаре”, валуту креирану посебно за овај догађај. Међу првим посјетиоцима била је Јелена Шукало, која је казала да код ћевапа највише воли то што се може јести у било које доба дана.

- Ћевапи су за мене некада доручак, некада ручак, а понекад вечера - казала је Шукало.

Сматра да је бањалучки ћевап један од најпознатијих брендова града, те да сви треба да дођу на овај фестивал и уживају у специјалитетима најбољих ћевабџија. Позитивна искуства са првог “Ћевап феста” била су разлог да роштиљница “Код Мује” поново учествује у манифестацији.

- У јануару је било много људи и нисмо очекивали да ће бити толико посла. Надамо се да ће и овај пут бити тако - рекла је Биљана Зец из ове роштиљнице.

Додаје да је тајна доброг ћевапа у квалитетном месу и правој техници печења. Из роштиљнице “Биљана” поручују да је бањалучки ћевап јединствен.

- Ко код дође у наш град, без обзира одакле је, прво тражи бањалучки ћевап - казао је Горан Станивуковић.

Промотор “Ћевап феста” Небојша Куштриновић рекао је да је ћевап један од значајнијих симбола традиције града.

- Ћевап полако граби према УНЕСКО-у јер је и РС прихватила чињеницу да је то гастро производ географског поријекла. Потребно је заштитити ћевап на прави начин, да нам се не би десило оно што се десило ајвару, који су регистровали Словенци, ојкачу Хрвати, шљивовицу Чеси - рекао је Куштриновић и додао да је “Ћевап фест” окупио много брендова Бањалуке, не само ћевабџија, већ и произвођаче традиционалних пића и салата.

“Ћевап фест” траје до 23.30 часова у суботу, а као пратећи садржаји организован је културно-забавни програм у којем учествују културно-умјетничка друштва и стенд-ап комичари.

Организатор манифестације је град и Туристичка организација Бањалука, а шеф кабинета градоначелника Милан Грубор рекао је ће “Ћевап фест” убудуће бити одржаван послије Спасовдана. Први фестивал бањалучког ћевапа, који је одржан 13. јануара, привукао је више од 10.000 посјетилаца који су појели 8.500 порција ћевапа.

Топе се “динари” због укусних ћевапа

Роштиљнице продају ћевапе по популарним цијенама, и то велику порцију за четири и малу за двије КМ. Посјетиоци феста ћевапе и пиће купују за “динаре”, валуту креирану посебно за овај догађај

цјеновник (1 динар = 1 КМ)

Мала порција 2 динара

Велика порција 4 динара

Точено пиво 2 динара

Газирани сокови 2 динара

Негазирани сокови 2 динара

Вода 1 динар

Минерална вода 1 динар

Вино 0,20 литара 3 динара

Мајица “Ћевап фест” 10 динара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана