Česma: Prioritet most kod Vitaminke

Danijela Stokanić
Česma: Prioritet most kod Vitaminke

Banjaluka - Na jučerašnjem zboru građana Mjesne zajednice Česma odlučeno je da je prioritet tog naselja izgradnja mosta preko rijeke Vrbas kod "Vitaminke".

Kako su rekli, to im je direktna veza sa gradom, za razliku od mosta kod "Incela" preko rijeke Vrbanje. Most kod "Vitaminke" uništen je u majskim poplavama, dok je most kod "Incela" pretrpio znatna oštećena.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević rekao je da je grad spreman da izgradi most na rijeci Vrbanji, koji košta dva miliona, dok za izgradnju mosta preko rijeke Vrbas treba izdvojiti i do deset miliona maraka.

- Most na rijeci Vrbas je jedino pravo rješenje za mještane. Donijeli smo odluku da se sredstva od izgradnje mosta kod "Incela" preusmjere na most kod "Vitaminke", te uputi na Skupštinu grada - rekao je Maličević. Dodao je da će se za 60 dana znati da li će grad ispoštovati volju građana.

- Znamo da postoje uslovi i projekti kako bi se izgradio most na Vrbasu. Nije nam jasno zašto se oni ne poštuju i zašto se sada prave novi projekti - rekao je nezavisni član Savjeta mjesne zajednice Česma Goran Arbutina.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zorana Novakovića, kad je u pitanju to naselje, prioritet je izgradnja nasipa i regulacija rijeke Vrbas i Vrbanja.

- Mještani najprije moraju zaštiti svoja bogatstva od rijeka. Kad su mostovi u pitanju, prioritet su oba - rekao je Novaković i dodao da će se najprije izgraditi onaj most za koji se prikupi novac.

- Most kod "Incela" je u nadležnosti grada, dok je onaj kod "Vitaminke" u nadležnosti Vlade RS, tako da grad u ovom slučaju može samo da pomogne u obezbjeđivanju projekta i rješavanja imovinskih odnosa - naglasio je Novaković.

Tamara Zekonja kaže da je prijeko potreban mosta preko rijeke Vrbas, prvenstveno zbog gradskog prevoza.

- Čim je hladno ili kiša stanovnici na gradski prevoz čekaju i po sat vremena - rekla je Zekonja.

Gorana Grozdić kaže da se pored izgradnje oba mosta, prioritet i sanacija nasipa i kanalizacionog čvora.

- Naša domaćinstva su dva puta, u ovoj godini, bila poplavljena. Mostove mogu da biraju oni koji nisu bili u našoj koži, kojima je voda po nekoliko metara ušla u kuće - rekla je Grozdićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana