Центар града и овог љета рај за шетаче

Весна Поповић
Центар града и овог љета рај за шетаче

Бањалука - Главна градска улица и овог љета ће викендом бити претворена у пјешачку зону, што ће посебно обрадовати најмлађе шетаче, али и љубитеље бициклизма, а планирано је да се у том периоду одржавају и разни садржаји.

Ова пракса уведена је лани у јулу и трајала до краја августа када је улица краља Петра Првог Карађорђевића од суботе увече до понедјељка ујутру била забрањена за четвороточкаше. Грађани су сваког викенда могли да уживају у шетњама, а малишани у игри не бринући да ће им безбрижну забаву покварити возила.

Саобраћај је био забрањен за сва возила од хотела “Босна” до улице Марије Бурсаћ, у суботу од 18 часова до понедјељка  у четири часа. Аутобуси који су саобраћали тим дијелом улице Краља Петра Првог Карађорђевића били су преусмјерени у Видовданску и Книнску улицу.

Начелник Одјељења за саобраћај Славиша Сандић је потврдио да је и овог љета планирано повремено претварање главне улице у пјешачку зону.

- Још нисмо утврдили датум када ће то почети. У граду имамо много градилишта на саобраћајницама и још неке планирамо да отворимо на љето. Морамо видјети које ће бити најбоље вријеме како бисмо избјегли саобраћајне гужве - навео је Сандић.

Додао је да за вријеме обуставе саобраћаја планирају викендом да организују разне садржаје за шетаче.

- Не желимо да то буде пуко затварање улице за саобраћај. Прије неколико мјесеци упутили смо и допис надлежном Одјељењу за туризам које би требало да осмисли активности које би се викендима могле да буду уприличене на шеталишту - рекао је Сандић.

У Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику су рекли да су припремили приједлог манифестација и других садржаја који би се могли одржавати тада у центру града.

- Ријеч је о догађајима које планирају да организују разна удружења и организације са којима сарађујемо и тај документ смо упутили Одјељењу за саобраћај - рекли су у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

Казали су да ће више детаља бити познато у наредном периоду након што са Одјељењем за саобраћај усагласе коначни програм планираних догађаја.  

Суграђанка Тамара П. је казала да је за сваку похвалу то што се све више промовише бицикл као превозно средство, али истиче да би локална власт требало то да подржи и инфраструктуром.

  • Готово свакодневно возим бицикл и свјесна сам да веома често ризикујем сопствени живот јер је много несавјесних возача који јурцају улицама и не обраћају пажњу на нас бициклисте. Сви ми љубитељи двоточкаша прижељкујемо да имамо праве бициклистичке стазе, као што је то на примјер ријешено у Новом Саду, али знамо да је овај сан у нашем граду неостварив, бар у некој блиској будућности - рекла је Тамара П.  

Бицикли (слика: бицикли)

Као једна од мјера за популаризацију алтернативних метода превоза у граду је крајем марта пуштен у функцију систем за изнајмљивање бицикала, под називом “БЛ бике”. 

На четири локације у граду, преко пута зграде Градске управе, код “Акване”, Студентског центра “Никола Тесла” и у парку “Младен Стојановић” постављено је 30 бицикала.

Изнајмљивање бицикла пола сата у току дана је бесплатно, а након тога сваки сљедећи сат плаћаће се 1,5 КМ. Мјесечна претплата је пет, а годишња 20 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана