Центар Бањалуке викендом само за пјешаке

nezavisne.com
Центар Бањалуке викендом само за пјешаке

Бањалука - Главна улица у центру града од хотела “Босна” до Народног позоришта РС ће од 16. јуна викендом поново бити претворена у пјешачку зону.

То значи да ће Улица краља Петра Првог Карађорђевића од суботе навече од 18 часова до четири часа у понедјељак ујутро бити забрањена за сва моторна возила, потврдио је Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве.

Додао је да, иако су планирали раније ову активност, нису то успјели реализовати због честог затварања центра.

“План је био да се центар града од 9. јуна у дане викенда претвори у зону за пјешаке, али смо због спортског догађаја у центру и завршетка два битна саобраћајна пројекта, кружног тока код ребровачке цркве и спајања источног транзита, који ће растеретити саобраћај у цијелом граду, одлучили да то ипак буде 16. јуна”, објаснио је Сандић.

Истакао је да ће пјешачка зона трајати до половине, а можда и до краја септембра.

Сандић је додао да за вријеме обуставе саобраћаја планирају викендом да организују разне садржаје за шетаче јер не желе да то буде само затварање улице за саобраћај.

“Тражићемо од надлежних одјељења да осмисле неке садржаје који би били занимљиви грађанима, јер ми не можемо осмишљавати садржај, ми само можемо зауставити саобраћај и поставити знакове”, рекао је Сандић.

Зона за пјешаке почела се практиковати прошле године, а њој су се посебно обрадовали рекреативци, родитељи са дјецом, али и остали суграђани.

Дејан Ш., мјештанин насеља Врбања, рекао је да подржава идеју да центар града викендом буде преуређен у пјешачку зону.

“Док је то била пјешачка зона, много људи је користило и таква пракса постоји у неким европским метрополама, тако да ми је драго да је то сада исто и у Бањалуци”, истакао је Дејан Ш.

Снежана Д. из насеља Лазарево казала је да се оваква активност треба практиковати и више мјесеци у години.

“Центар града је заиста пребукиран, све више је аутомобила у граду, а на овај начин ће барем два дана седмично бити мање моторних возила у ужем центру града”, рекла је она.

Ипак, има и оних који нису за претварање центра у зону за пјешаке.

“Од почетка године је било неколико затварања ужег центра града и сваки пут је настајао саобраћајни колапс. Мислим да то није добра идеја”, рекао је Дарко С. из Борика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана