Центар Бањалуке најпожељнији као нова адреса

Невена Бунић
Центар Бањалуке најпожељнији као нова адреса

Бањалука - На подручје града од почетка године до средине октобра доселило се 1.257 лица, од којих 1.052 у ужи центар, док је 205 људи започело нови живот на сеоским подручјима.

Подаци су то Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕАА).

- У периоду од 2011. до 2015. град су у просјеку насељавале 1.974 особе годишње, а њихова просјечна старост је 35 година. Од укупног броја оних који су ове године постали нови становници Бањалуке било је 705 жена и 552 мушкарца. Када су у питању приградска насеља, највећи прилив становништва био је у Куљане, који су добили 27 нових мјештана. Потом слиједе Шарговац са 25, Пријечани са 21 и Мотике са 19 становника. Када су у питању сеоска подручја, највише лица се населило у Поткозарје - њих 19, Пријаковце 8, Пискавицу 6, Кола 4, Љубачево 2, а по једно у Павиће, Борковиће, Мелину, Радосавску, Славићку и Крмине - стоји у подацима ИДЕЕАА.

Демограф Стево Пашалић каже да се у Бањалуку, као административни центар, досељава највише становника у Републици Српској.

- Урбанизација је довела до тога да велики број људи напушта мања мјеста и села и досељава се на градска подручја. То је природан процес, али не значи да не треба ништа да урадимо да буде сачуван живот на сеоским подручјима. Потребно је становницима села обезбиједити барем приближне услове за живот као онима у граду, као и радити на савременој инфраструктури у сеоским подручјима - закључује Пашалић.

Бивши становник Дервенте Жарко Пилиповић каже да је дошао да живи у Бањалуку, јер ту види веће пословне могућности и боље услове живота.

- Овдје сам се образовао и заволио Бањалуку па је сасвим природно било да и останем у њој. Стекао сам другачије навике него у Петровцу, гдје сам се родио и Дервенти, гдје сам живио. Велики град пружа више могућности за живот - казао је Пилиповић.

У селу Љубачево ове године нови живот започело је само двоје људи. Предсједник мјесне заједнице овог насеља Раденко Вујасин каже да ово село пружа доста могућности.

- Љубачево пружа доста прилика што се тиче запослења. Ту је етно-село, а имамо и предузећа "Дрворез" и "Козарапутеве". Једино немамо болницу. Не разумијем зашто се мало људи досељава овдје - казао је Вујасин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана