Budžet Banjaluke skrojen za sve

Vesna Popović
Budžet Banjaluke skrojen za sve

Banjaluka - Nacrt budžeta Banjaluke za 2016. godinu, koji je težak 128,2 miliona KM, usvojen je juče na zasjedanju gradskog parlamenta.

Za njega je glasalo 19 odbornika, dok je pet bilo uzdržano i on je veći za 9,5 miliona KM u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da predloženi budžet može zadovoljiti sve potrebe grada.

- Budžet je optimističan i da bi se ostvario, potrebno je da svi izvršavaju svoje obaveze. Imamo niz mjera za ubiranje prihoda koje su pokazale rezultate i koje ćemo i ubuduće primjenjivati - rekao je Gavranović. Naglasio je da će prioritet u idućoj godini biti socijalna davanja.

- Socijalne potrebe ne mogu biti predmet umanjenja u budžetu već se trudimo da svake godine obezbijedimo nešto više novca, a tako smo planirali i iduće godine. U razvoj privrede uložićemo oko tri miliona KM. Obezbijedili smo i sredstva za subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje, koja su manja u odnosu na ovogodišnja i iznose 550.000 KM. Rasprava o budžetu će pokazati da li ćemo taj iznos povećavati ili smanjivati - kazao je Gavranović. On je rekao da je za iduću godinu planiran i nastavak izgradnje sistema vodosnabdijevanja Crnog vrela i Banjica.

- Nastavićemo sa rekonstrukcijom tvrđave Kastel, a planirali smo i sredstva za sanaciju krova i fasade Kulturnog centra Banski dvor. U planu je i novac za otvaranje novih vrtića - naglasio je Gavranović.

Komentarišući primjedbe odbornika opozicije da je za stručne usluge u 2016. planirano previše novca, Gavranović je rekao da se planiranih dva miliona KM ne troši na honorare ili plate.

- Tim novcem se plaćaju osiguranja radnika, vozila, poštanske usluge i platni promet - tvrdi Gavranović.

Dodao je da će javnost svoje mišljenje o nacrtu budžeta grada moći dati tokom javne rasprave koja će biti od 24. novembra do 4. decembra.

Odbornik SNSD-a Draško Ilić rekao je da grad ima šansu da u idućoj godini ostvari budžet veći od planiranog.

- Moramo posegnuti za resursima koje do sada nismo iskoristili. Ako bi grad prodao pojedine poslovne prostore, automatski bi se ostvarili prihodi u budžetu, a smanjili rashodi za njihovo održavanje - kazao je Ilić.

U višečasovnoj raspravi odbornici opozicije su smatrali da je ovako planiran budžet nerealan.

Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a, rekao je da se subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje nisu smjele smanjivati.

- Bolje da su smanjili plate zaposlenih u Gradskoj upravi. Isto tako, iduće godine je za isplatu sudskih presuda planirano 1,3 miliona maraka. Grad svake godine previše troši na tu stavku - naveo je Mirošljević.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana