Брже до родног листа уз дигитални шалтер

Весна Поповић
Брже до родног листа уз дигитални шалтер

Бањалука - Увођењем такозваног дигиталног шалтера грађанима ће бити омогућено да брже, без чекања у реду и ван радног времена изваде основна документа као што су, на примјер, родни или вјенчани листови.

Ријеч је о пилот пројекту који град планира да реализује са домаћим компанијама “Елас металекспорт” и “Лук смарт” које су осмислиле овај уређај који би био постављен у просторијама Градске управе. У пракси би то значило да ће овај апарат скенирати личне карте грађана и понудити им документа која могу добити на овај начин. Поред личних докумената, грађанима ће бити омогућено да изваде и документа за дјецу. Осим тога, биће поједностављено и издвајање новца за таксе, које ће плаћати путем аутомата.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да су Стратегијом развоја града предвиђена четири стратешка циља и да је један од њих и “паметни град”.

- То, између осталог, подразумијева и модернизацију услуга Градске управе. То значи да се одређена документа, увјерења и друга папирологија могу рјешавати на брз и савремен начин путем услуге коју би могао да пружи овај уређај - навео је Радојичић.

Казао је да би дигитални шалтер требало да буде доступан грађанима кроз пилот пројекат, али није могао прецизирати када ће тачно бити у функцији.

- Бањалука ће ићи у пилот пројекат са неким од наших услуга, докумената и сервиса. Морамо видјети са произвођачем када ће апарат бити доступан и да провјеримо у законским прописима која тачно документа ћемо на овај начин моћи издавати - казао је Радојичић. 

Директор “Елас металекспорта” Жељко Петровић рекао је да ово представља нови систем побољшања услуга за грађане.

- Преко дигиталног шалтера се може добити много различитих докумената као што је родни и вјенчани лист, умрлица, увјерење о држављанству и слично и одштампати различити обрасци. Поред тога, може да ради 24 сата, тако да није ограничено радним временом - казао је Петровић.

Зоран Сајић из компаније “Лук смарт” је рекао да је овај уређај осмишљен тако да грађани могу што брже и лакше доћи до основних докумената и да не морају водити рачуна да ли ће то бити обављено у току радног времена.

Пословна зона Рамићи

Игор Радојичић је јуче посјетио градилиште нове фабрике “Елас металекспорта” и предузећа за производњу лифтова “Три бест” у Пословној зони “Рамићи” у којој је град Бањалука до сада уложио три милиона КМ у развој инфраструктуре.

Радојичић је рекао да у Пословној зони ради 14 пословних субјеката који укупно запошљавају нешто мање од 1.000 радника, а у самој зони стотинак. Он је најавио проширење индустријске зоне куповином сусједних парцела, те припрему друге пословне зоне “Јелшинград”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана