Boriku treba crkva, a ostaje i igralište

Danijela Stokanić
Boriku treba crkva, a ostaje i igralište

Građani nisu najbolje upućeni kad je u pitanju izgradnja crkve u Boriku. Na tom mjestu ranije je bila planirana privatna ambulanta, za koju nikad niko nije progovorio, a ovako će u sklopu crkvenog prostora biti zadržan i dio dječijeg igrališta.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Slobodan Gavranović, na tradicionalnoj "Kafi sa građanima".

- Znači, dio dječijeg igrališta ostaje, što ne bi bio slučaj da je tu izgrađen privatni objekat. To rješenje ćemo uskoro na javnoj raspravi prezentovati građanima - rekao je Gavranović.

Dodao je da će na kraju konačnu odluku o izgradnji crkve donijeti Skupština grada.

- Objektivni razlozi i potrebe za izgradnju crkve postoje. Srpska pravoslavna crkva nam je to i objasnila. Službe koje su radile na pripremi izmjena regulacionog plana takođe su dale pozitivno mišljenje - rekao je Gavranović.

Istakao je da su komentari pojedinih mještana Borika da je to jedino brdo za sankanje djece u gradu smiješni.

- Brdo u Boriku ne može biti za sankanje - naglasio je Gavranović.

Tokom razgovora sa okupljenim građanima mnogo vremena je posvećeno sanaciji klizišta, uređenju infrastrukture i kanalizacije, kao i problemima pasa lutalica.

Gavranović je istakao da je donesena odluka o premještanju šest pasa sa lokacije kod mosta "Venecija" u azil.

- To je zahtjev  velikog broja građana. Tih šest pasa ne predstavlja nikakvu opasnost za prolaznike. Međutim, bezbjednost građana je ugrožena zbog ostalih pasa lutalica koji se pridružuju ovom čoporu. Zbog toga ćemo idućih dana razmotriti najavljenu peticiju građana i postupiti po zakonu. Njima će dobro biti i u azilu - rekao je Gavranović.

Naime, Udruženje za zaštitu životinja "Kerber" zatražiće od Ustavnog suda da ocijeni odluku Gradske uprave da se sterilisani psi sa lokacije kod mosta "Venecija" prebace u azil.

- Nisu naišli na razumijevanje. Naš razgovor sa gradonačelnikom, nažalost, nije urodio plodom, uprkos činjenici da su nam i u nadležnom ministarstvu rekli da  odluka grada o držanju kućnih ljubimaca nije u skladu sa zakonom, te da podržavaju sve naše inicijative - kazao je predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Kerber" Goran Milojević.

Dodao je da je, pored premještanja pomenutog čopora pasa, "Kerber" i protiv dijela odluke gradskih vlasti koja govori o držanju određenog broja ljubimaca.

- Ljubitelji životinja se ograničavaju na to da u stanu mogu držati jednog psa, s tim da se svi etažni vlasnici slože. To nije u redu - kazao je Milojević.

 

Manjača

Gavranović je rekao da na Manjači ima zaselaka koja nisu dobila vodu zbog ranije prekinutih radova na prikopčavanju pumpne stanice na naponsku mrežu na podsistemu "Vulin".

- Radove su prekinuli vlasnici zemljišta koji nisu dali da se na njihovim parcelama postave električni stubovi.  Razgovarao sam s njima. Takođe, spreman sam da razgovaram i sa rukovodstvom opštine Ribnik, jer je riječ o regionalnom projektu vodosnabdijevanja - rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana