Борачким категоријама 1,81 милион КМ помоћи

Мирослав Галић
Борачким категоријама 1,81 милион КМ помоћи

Бањалука - За помоћ демобилисаним борцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима у буџету града је за ову годину планиран 1,81 милион КМ.

Највећи износ новца биће издвојен за стамбено збрињавање бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, за лијечење и рехабилитацију борачких категорија те за текуће грантове за пројекте и рад борачких организација.

У Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту истичу да су средства на приближно истом нивоу као и протекле године.

- У 2015. години за рјешавање стамбеног питања борачких категорија додијељено је укупно 326.811 КМ. Од овог износа 260.406 КМ су бесповратна новчана средства додијељена у сврху рјешавања стамбених питања 15 породица погинулих бораца и четири ратна војна инвалида прве или друге групе са 100 одсто инвалидитета. За субвенције издавања грађевинских дозвола за 50 корисника борачко-инвалидске заштите додијељено је 66.405 КМ - рекао је начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миленко Вучета.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Станислав Бркић каже да у овој организацији немају примједби на висину издвојених средстава.

- Од тих 1,81 милион КМ, око 330.000 КМ је намијењено за суфинансирање изградње станова заједно са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите РС, око 200.000 КМ за грађевинске дозволе, док се остатак односи на једнократну новчану помоћ - каже Бркић.

У овој организацији кажу да су свјесни да је морало доћи до смањења издвајања за борачка питања у односу на период отприје неколико година када су средства била око четири милиона, али да је главни проблем тај што се средства не распоређују правилно.

- Незамисливо је да се за једнократну новчану помоћ издваја више средстава него за стамбено збрињавање. Мислим да је потребно више новца издвајати за стамбено збрињавање дјеце погинулих бораца и за бесповратна средства за самозапошљавање - истиче Бркић.

Зграде у Ади

- Усељењем у 142 стана у насељу Ада, планираним за 15. март, биће ријешено стамбено питање свих породица које се налазе на листи још од 1997. године. Међутим, постоје и неки који се због неинформисаности или болести нису пријавили, што ћемо убрзо рјешавати - каже предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Станислав Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана