Бољи услови живота за хиљаде грађана Бањалуке

Дејана Братић
Бољи услови живота за хиљаде грађана Бањалуке

Бањалука - Изградњом Шарговачке улице, пута од насеља Петрићевац према насељу Мотике и водоводног система “Јагаре”, више хиљада грађана ће добити боље услове живота, а ријеч је о пројектима вриједним 3,6 милиона марака.

Уговоре о реализацији ових капиталних инвестиција потписали су јуче градоначелник Игор Радојичић и извођачи радова предузећа “МГ Минд”, “Грађење Ђурић” и “Еко-еуро тим”.

- Реализацијом ова три пројекта грађани на три краја Бањалуке добиће знатно боље услове за живот, с обзиром на то да је ријеч о двије важне саобраћајнице и једном водоводном систему - рекао је Радојичић.

Он је појаснио да се један од пројеката односи на изградњу саобраћајнице у улици Краља Александра Карађорђевића, у насељу Мотике, врло насељеном подручју које тренутно има лошу саобраћајницу на потезу од “Жутих зграда” до Павловићевог паркиралишта.

- На том простору гради се саобраћајница ширине шест метара са обостраним тротоарима, водоводом и канализацијом, укључујући и јавну расвјету - казао је Радојичић.

Извођач тих радова је предузеће “МГ Минд”, а вриједност овог пројекта износи два милиона КМ.

Радојичић је истакао да се други пројекат односи на изградњу саобраћајнице у насељу Шарговац у дужини нешто мањој од једног километра и шест метара ширине.

- Ријеч је о саобраћајници са обостраним тротоарима и фекалном оборинском канализацијом, извођач ових радова је предузеће “Грађење Ђурић” - рекао је Радојичић.

Он је додао да вриједност радова износи око милион марака.

Изградња водоводног система “Јагаре” односи се на трећи пројекат који обухвата десетак оближњих села која немају стабилно снабдијевање водом или га немају уопште.

- Пројекат је далеко веће вриједности, али смо потписали уговор на 650.000 КМ, а извођач радова је предузеће “Еко-еуро тим”. Прва фаза изградње овог водовода биће изградња резервоара, пумпне станице, као и дијела цјевовода - казао је Радојичић.

Он је додао да почетак радова зависи од временских прилика и да су за саобраћајнице рокови за извођење радова 180 радних дана од почетка радова, а за систем водоснабдијевања “Јагаре” 150 радних дана.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Петрићевац Зоран Савановић је рекао да је изградња нове саобраћајнице већ годинама била приоритет и да ће тај пут бити од изузетне важности за насеље и град уопштено.

- Људи који живе овдје већ 40 година кажу да је и тада стање било јако лоше. Најбитније је што се кренуло са те мртве тачке. Мјештани Петрићевца стално говоре о томе и то је главна тема ових дана - казао је Савановић.

Нагласио је да је реконструкција те улице од изузетног значаја за мјештане Петрићевца и да ће њеном реконструкцијом бити ријешен велики проблем.

- Посљедњих година дио уз ту улицу је доста изграђен и мјештани се жале да не могу прићи кућама - навео је Савановић.

САД истражују наводно кршење санкција кинеске компаније према Ирану

Одјељење за саобраћај и путеве

Начелник Одјељење за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да се због динамике радова, истовремено креће са иницијативом, пројектном документацијом, расписивањем јавне набавке и рјешавањем имовинско-правних односа.

- Веома је важна добра комуникација са грађанима. Ми смо чекали да се заврши поступак излагања и примања ове двије катастарске општине - Петрићевац један и два и Шарговац, те смо напокон прије пар дана добили сву нову документацију која је основ да закључујемо споразуме са мјештанима - казао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана