Бољи услови рада возача аутобуса и веће плате или штрајк

И. Пилиповић, Ј. Перишић
Бољи услови рада возача аутобуса и веће плате или штрајк

Бањалука - Возачи градских и приградских аутобуса траже побољшање услова рада и повећање плата за најмање 20 одсто, иначе ће обуставити рад.

Потврдио је то предсједник Удружења возача Драшко Талијан.

- Идемо мирним путем и данас ћемо власницима превозничких фирми предати петицију. Они имају рок од десет дана да испуне наше захтјеве или ћемо ми предузети радикалније мјере. За почетак спремни смо на обуставу рада - рекао је Талијан.

Додао је да возачи траже само оно што је закон прописао а то је рачунање прековремених сати, топли оброк у новцу, плаћен превоз, повећање плате за најмање 20 одсто и усклађивање радног времена.

- Толеранције неће бити ни према једној ставци - изричит је Талијан.

Истиче да возачи у приградском саобраћају 16 сати сједе за воланом.

- Послодавци ангажују пензионисане возаче да превозе путнике. Уколико смо преморени ми смо потенцијалне "убице" на путевима а камоли пензионери са ослабљеним видом и здравственим стањем, каквих има - казао је Талијан. 

Предсједник Удружења возача компаније "Централ" Жељко Тривић каже да Акт о процјени ризика није добро уређен.

- Нико са нама никада није обишао ниједан круг у аутобусу да виде у којим условима радимо, нити се врши ревизија поменутог документа. Тај акт је донесен само онако, из  формалних разлога. Возачи немају право на бенефицирани радни стаж ни на скраћење радног времена, а наша радна мјеста са повећаним ризиком у послу, би то требало да имају - казао је Тривић.

Нагласио је да је само у фирми гдје је он запослен, десет  возача на боловању и да је слична ситуација у другим компанијама.

- Комисија за боловања има податке о нашем здравственом стању. Лично сам оперисао кичму а послодавци причају за ове што су на боловању да неће да раде - рекао је Тривић.

Превозници нису жељели да коментаришу захтјеве јер по њиховим ријечима још увијек их нису видјели.

- Док не видим петицију не могу ништа да коментаришем. Када видимо захтјеве, онда ћемо заузети став - рекао је предсједник Удружења превозника Горан Старчевић.

Истиче да што се тиче обуставе да је ту Закон о комуналној дјелатности јасан да се он мора поштовати, те да не смије стати превоз путника.

Одласци

Жељко Тривић каже да ће до Нове године 100 возача да оде у иностранство.

- Да бисмо зауставили тај тренд послодавци су тражили од града субвенцију да нам повећају плате. Која је то храброст. Пристали су на услове из тендера и обрћу два милиона марака годишње. Извлаче се на причу о побољшању возног парка а ми возимо неисправне аутобусе. Градски превоз је рудник злата  - рекао је Тривић.               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана