Бољи квалитет ваздуха у гријној сезони у Бањалуци

nezavisne.com
Бољи квалитет ваздуха у гријној сезони у Бањалуци

Бањалука - Квалитет ваздуха у Бањалуци је, од почетка гријне сезоне, знатно бољи у односу на квалитет ваздуха прије двије године, потврдила је компаративна анализа Одјељења за комуналне послове.

Према анализи, највеће смањење загађења забиљежено је код емисије лебдећих честица (ПМ10), те је емисија ових честица сада три пута нижа него што је то био случај у децембру 2016. године, кад се град гријао на мазут.

Анализа такође показује да је концентрација угљен-моноксида много нижа од оне забиљежене у истом периоду 2016. године.

“Према подацима са почетка текуће гријне сезоне, односно из децембра 2018. године, емисија угљен-моноксида износила је 1,44 милиграма по кубном метру, што је готово дупло ниже у односу на исти период од прије двије године”, казали су у Одјељењу за комуналне послове.

Додају да су приликом мјерења квалитета ваздуха у обзир узети и климатски параметри, као што су брзина вјетра, температура и ваздушни притисак.

“Због ниских температура у новембру прошле године дошло је до повећаног загађења из индивидуалних ложишта, па је у извјештајном периоду забиљежен раст емисије азотног оксида. Ово је једини полутант чија је концентрација повећана у односу на 2016. годину”, рекли су у овом одјељењу.

Додали су да је, у исто вријеме, и концентрација лебдећих честица (ПМ10) неколико дана током децембра ове године била изнад граничних вриједности, али да то није нарушило квалитет на мјесечном нивоу.

“Свеукупно, ова анализа показала је задовољавајући квалитет ваздуха током децембра”, рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана