Бол за страдалима у Будви не јењава

Сања Амиџић
Бол за страдалима у Будви не јењава

Бањалука - Навршава се 16 година од трагедије, а бол и туга остали су исти као и тог кобног 16. септембра када су на екскурзији у превртању бродића близу Будве живот изгубила четири ученика и наставница Основне школе "Петар Петровић Његош".

Родитељи настрадалих ученика Ведране Видовић, Драгане Кондић, Вање Дрекаловић и Дениса Кваснија и ове године са наставницима ће на дан трагедије посјетити гробље гдје ће положити цвијеће и упалити свијеће за помен њиховој дјеци и наставници Јелени Видовић. Отац Вање Дрекаловић, Велибор каже да ће бол у срцу остати док живи.

- У посљедњих 16 година сваки септембар за мене, али и за родитеље који су као и ја у тој несрећи изгубили најмилије је болом окован и тужан. У суботу, када је годишњица погибије, отићи ћемо на гробље, упалити свијеће и однијети цвијеће на њихове вјечне куће - казао је кроз уздах Дрекаловић.

Према његовим ријечима, сваке године гробље посјете и наставници школе.

- Један велики и људски гест који за нас родитеље много значи. То је незаборав са којим живимо прво ми, али и људи који су били ту у кобним тренуцима - казао је Дрекаловић.

Директорица ОШ "Петар Петровић Његош" Ђорђа Грајић рекла је да је управа школе свих протеклих 16 година у контакту са ближњима настрадалих те да се ова трагедија не смије никад заборавити.

- Договорили смо се да у суботу у 11 часова посјетимо њихове вјечне куће гдје ћемо упалити свијеће за покој душа. Након тога доћи ћемо у школу гдје ћемо у име настрадалих ђака и наставнице провести неко вријеме у школи и присјетити се тих тешких тренутака - казала је Грајићева.

Према њеним ријечима, ова трагедија треба да буде упозорење свима да се мора водити рачуна о безбједности дјеце.

Ова несрећа догодила се 16. септембра 2001. године око 17 часова када су се ученици након обиласка чувеног острва Свети Стефан враћали у хотел. Након што су се укрцали у бродић он је кренуо, али и убрзо се преврнуо. Четворо ученика се утопило, а наставници Видовић од бола је препукло срце док је дозивала своје ученике који су били у мору.

Брод

Мали брод "Шкорпион 2", власника Славољуба Вујичића, био је регистрован на 42 путника и два члана посаде, а у тренутку несреће на њему су била 142 путника, што је директно проузроковало његово превртање. Вујичић је осуђен на 13 година затвора због изазивања несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана