Бочац добија нову амбуланту

Данијела Стоканић
Бочац добија нову амбуланту

Бањалука - Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и градоначелник Слободан Гаврановић положили су јуче камен темељац за изградњу новог објекта амбуланте породичне медицине у мјесној заједници Бочац.

У амбуланти, за коју је планирано да буде изграђена за стотину дана, површине 130 квадратних метара, биће смјештена љекарска ординација, соба за интервенције и мини-лабораторија.

Радојичић је рекао да ће изградњом амбуланте бити побољшана здравствена заштита мјештана Бочца.

- Изградња ове амбуланте је од великог значаја и за Дом здравља Бањалука, јер је протеклих година много труда уложено за побољшање стања инфраструктуре са новим или обновљеним амбулантама - рекао је Радојичић. Додао је да је важно да сви становници РС имају исту доступност јавних служби, без обзира на то да ли су у градском или сеоском подручју.

Гаврановић је истакао да је град у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС у посљедњих шест година изградио осам нових објеката, те их дао на располагање Дому здравља за амбуланте породичне медицине.

- Ово је девета по реду амбуланта породичне медицине, а планирано је да их изградимо у свих 39 мјесних заједница. Вриједност радова, које изводи "Универзал БС", износи око 180.000 марака, од чега град у финансирању учествује са 30 одсто - рекао је Гаврановић. Према његовим ријечима, сутра би требало да почне и изградња амбуланте у МЗ Борковићи, а град ће за ове двије амбуланте издвојити укупно око 113.000 КМ.

Директор Дома здравља Бањалука Гордана Тешановић је рекла да ће на овој локацији примарне здравствене услуге добијати становници Бочца и Агиног Села, који имају око 900 пацијената.

- Постојећи објекат амбуланте стар је више од 40 година. Изградња нове амбуланте значајна је и за раднике Дома здравља - додала је Тешановићева.

Мјештанин Давид Млађеновић није крио задовољство и рекао је да ће нова амбуланта много значити за село у којем има више од 1.000 становника.

- Постојећа амбуланта је дотрајала, а вјерујем да ће нова бити изграђена у датом року - рекао је Млађеновић.

Доња Кола и Бистрица

Слободан Гаврановић је рекао да је изградња амбуланти породичне медицине у МЗ Доња Кола и Бистрица још на чекању, јер нису ријешени имовинско-правни односи.

- Надамо се да ћемо идуће године почети и са изградњом објеката за ове двије амбуланте породичне медицине - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана