Близу школе скупљи смјештај

Данијела Стоканић
Близу школе скупљи смјештај

Бањалука - Како се ближи почетак нове школске и академске године расте и интересовање за изнајмљивање станова. Студенти и ђаци, да би прошли што јефтиније, већ сад траже станове, јер им је цијена нешто повољнија него у септембру.

Избор привременог крова над главом зависи првенствено од буџета којим располажу родитељи ђака и студената који долазе да се образују у највећи град Српске. Цијену станова диктира локација, али и друге карактеристике, попут врсте гријања, спратности, уређености стана... У већини огласа у којима се нуде станови наводи се да се изнајмљују искључиво за студенте и ђаке, да имају интернет и кабловску, а у некима од њих услов је да су будући подстанари непушачи.

Према ријечима станодавца, у августу је понуда станова за изнајмљивање прилично добра, а и кирије су нешто повољније него у септембру, када се, по правилу, очекује велики број студената и ђака из цијеле Републике Српске.

- Имам два стана за изнајмљивање и то у Борику и на Петрићевцу. Двособан стан у насељу Борик издала сам прије неколико дана, брату и сестри, иначе, студенту и средњошколцу, из Приједора за 400 марака - рекла је Јадранка Мишић, коју смо позвали путем огласа.

Она у понуди има и једнособан стан на Петрићевцу, који је у склопу куће у којој живи.

- И овај стан издајем искључиво ђацима и студентима, цијена на мјесечном нивоу је 150 марака са режијама. То је цијена за једну особу - додала је Мишићева.

Цијене изнајмљивања соба су такође различите, па тако студент који жели да живи у непосредној близини факултета мора да плати собу око 150 марака.

- У склопу те цијене поред сопствене собе студент има на располагању купатило и кухињу, коју дијели са станодавцем - рекао је Миленко Јокић, који у својој кући у подножју Старчевице издаје собе студентима.

Будућег студента Медицинског факултета Јелену Перић из Градишке затекли смо у насељу Обилићево, како заједно са другарицама тражи стан.

- Одлучили смо се на заједнички живот, јер је тако јефтиније, а сами никад себи не бисмо могли да приуштимо солидан стан, без много новца. Видјећемо шта ћемо наћи - казала је Перићева.

Средњошколски дом

У Средњошколском дому је попуњено 240 мјеста и конкурса за смјештај за ову годину више неће бити.

- Званично у дому има око 300 мјеста, међутим, о попуњавању преосталих слободних мјеста одлучиће Управни одбор дома, након жалбеног поступка - рекао је директор Средњошколског дома Бранислав Видић.

Цијена мјесечног боравка коју ђаци плаћају у овој установи је 75 марака.

Студентски дом

У Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци истичу да дом на располагању има око 1.400 кревета, те да ће конкурс за смјештај студената у овој установи бити расписан у септембру.

- Цијена смјештаја студената на мјесечном нивоу у дому је 85 марака, односно десет марака за становање и 75 КМ за храну - рекли су у дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана