Без посла само по један димњачар и оптичарски техничар

nezavisne.com
Без посла само по један димњачар и оптичарски техничар

Бањалука - Само по један димњачар и оптичарски техничар налазе се на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске.

“Друштво” им чини близу 100.000 људи, колико их тренутно тражи посао, с тим што постоје још нека занимања којих нема пуно на бироу.

У оквиру седмог степена стручне спреме (ВСС), најмање је пријављених професора кинеског језика, њих свега четворо, а слиједе професори математике, којих осам нема посао.

“На евиденцији је 15 дипломираних логопеда, 16 професора хемије, 20 дипломираних ветеринара, те 24 професора њемачког језика”, рекли су за “Независне” из Завода за запошљавање РС.

Када је ријеч о четвртом степену стручне спреме (ССС), одмах након једног оптичарског техничара, нашла су се свега двојица машиновођа техничара. На бироу је седам монтера и инсталатера.

У оквиру трећег степена стручне спреме (КВ), након једног димњачара, слиједе рудари, којих је без посла свега 12.

“На евиденцији се налази 17 возача аутобуса, 63 посластичара и 170 пекара”, рекли су нам из Завода за запошљавање РС.

Послодавци сматрају да је дефицит појединих занимања посљедица погрешне уписне политике.

“Код нас се уписују програми према наставном кадру који школе имају, а не према потребама тржишта и друштва. Потребно је по регијама, по општинама, направити процјене која им занимања недостају, да би се људи могли запослити одмах послије школовања”, истиче Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Звонко Ковачевић, димњачар из Бањалуке, каже да је ријеч о послу који је веома опасан.

“Не постоји интересовање за ову врсту посла код младих људи, јер су они заинтересовани углавном за послове који се раде на рачунарима”, истиче Ковачевић.

Тиме што на тржишту рада недостаје машиновођа, није изненађен Драган Пеулић, отправник возова на жељезничкој станици Бањалука, који истиче да тај кадар увелико ради у иностранству.

“Интересовања међу младим људима за ово занимање има, али је ситуација таква да људи углавном гледају да иду у друге земље, попут Њемачке, јер су тамо бољи услови рада и веће плате”, каже Пеулић за “Независне”.

Према његовим ријечима, било је и радника који су напустили “Жељезнице РС” и отишли у иностранство да раде.

“И сада имамо машиновође које су ишле у Њемачку како би полагале потребне тестове и сада чекају папире како би отишле да раде тамо”, истиче Пеулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана