Bez grijanja manji dio potrošača u Banjaluci

Vesna Popović
Bez grijanja manji dio potrošača u Banjaluci

Banjaluka - Manji dio potrošača u nekoliko ulica juče je imao probleme sa grijanjem, a u najlošijem stanju je toplovodna mreža kod zgrade Poliklinike.

Potvrdio je to direktor "Toplane" Mićo Milovanović i dodao da su kvarovi u zonama u kojima nije rađena rekonstrukcija toplovodne mreže. Riječ je o ulicama Jovana Raškovića, Majke Jevrosime, Ravnogorskoj i zgradi Poliklinike.

- Angažovali smo sva sredstva i ljudstvo da lociraju i saniraju kvarove. Među prioritetima je, svakako, rješenje problema Poliklinike - rekao je Milovanović i istakao da 97 odsto potrošača ima grijanje. 

Podsjetio je da su problemi sa grijanjem uslovljeni stanjem distributivne mreže koja je starija od 40 godina te djelimično nesavjesnim ponašanjem manjeg broja potrošača.

Kao primjer, Milovanović je naveo zgradu u ulici Cara Lazara broj 14 u kojoj zajednica etažnih vlasnika duže vrijeme nije dozvoljavala pristup radnicima "Toplane" koji su trebali da zamijene ekspanzionu posudu. Zbog toga šest zgrada nije imalo grijanje, a problem je riješen u srijedu.

- U gradu ima više od 70 podstanica koje nisu predate na upravljanje "Toplani" i upravo zbog toga sedam podstanica u srijedu nije imalo grijanje, jer nam je onemogućen pristup - naveo je Milovanović.

Dodao je da u rezervoarima ima oko 10.000 tona mazuta koji je nabavljen po prosječnoj cijeni od 1.07 KM bez PDV-a po toni, uz odgođeno plaćanje od 36 mjeseci.

Tehnički direktor "Toplane" Simo Šević objasnio je da je grijanje u ulici Jovana Raškovića od broja 18 do 34 isključeno zbog problema na sekundarnoj mreži.

- Ne možemo rizikovati da grijemo 40 stanova pod pritiskom dopune, a da izbacimo pola grada - objasnio je Šević i dodao da se u ulici Majke Jevrosime od broja 22 do 31 traži lokacija kvara.

- U Ravnogorskoj i ulici Dragiše Vasića ne možemo na primarnom cjevovodu uvesti parametar da postignemo temperaturu vode kao u pojedinim podstanicama na drugim lokacijama u gradu - objasnio je Šević.

Istakao je da u zgradi Poliklinike nema grijanja zbog kvara na sekundarnom cjevovodu koji je u katastrofalnom stanju, kao i podstanica u koju treba uložiti 100.000 KM i zamijeniti toplovod.

- U Gajevoj ulici broj 1 i Jevrejskoj od broja dva do 18 grijanje je isključeno zbog gubitka vode na mreži - rekao je Šević. Precizirao je da su u posljednja dva dana imali 125 poziva građana, a u toku prošle godine 250, te da su u stanovima imali 66 intervencija.

Privatni stanovi

Prema riječima Sime Ševića, radnici "Toplane" ne mogu sanirati cjevovode koji prolaze kroz privatne stanove bez odobrenja vlasnika stana i predsjednika kućnog savjeta.

- Za to je potrebno mnogo vremena. Takvu situaciju imamo u ulici Prve krajiške brigade NO na broju četiri, gdje 20 stanova nema grijanje jer je pukla vertikala koja se proteže kroz kupatilo jednog stana. Moramo srušiti pola kupatila da bismo popravili kvar - rekao je Šević i dodao da sličnu situaciju imaju u ulici Đure Đakovića broj osam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana