Без гријања мањи дио потрошача у Бањалуци

Весна Поповић
Без гријања мањи дио потрошача у Бањалуци

Бањалука - Мањи дио потрошача у неколико улица јуче је имао проблеме са гријањем, а у најлошијем стању је топловодна мрежа код зграде Поликлинике.

Потврдио је то директор "Топлане" Мићо Миловановић и додао да су кварови у зонама у којима није рађена реконструкција топловодне мреже. Ријеч је о улицама Јована Рашковића, Мајке Јевросиме, Равногорској и згради Поликлинике.

- Ангажовали смо сва средства и људство да лоцирају и санирају кварове. Међу приоритетима је, свакако, рјешење проблема Поликлинике - рекао је Миловановић и истакао да 97 одсто потрошача има гријање. 

Подсјетио је да су проблеми са гријањем условљени стањем дистрибутивне мреже која је старија од 40 година те дјелимично несавјесним понашањем мањег броја потрошача.

Као примјер, Миловановић је навео зграду у улици Цара Лазара број 14 у којој заједница етажних власника дуже вријеме није дозвољавала приступ радницима "Топлане" који су требали да замијене експанзиону посуду. Због тога шест зграда није имало гријање, а проблем је ријешен у сриједу.

- У граду има више од 70 подстаница које нису предате на управљање "Топлани" и управо због тога седам подстаница у сриједу није имало гријање, јер нам је онемогућен приступ - навео је Миловановић.

Додао је да у резервоарима има око 10.000 тона мазута који је набављен по просјечној цијени од 1.07 КМ без ПДВ-а по тони, уз одгођено плаћање од 36 мјесеци.

Технички директор "Топлане" Симо Шевић објаснио је да је гријање у улици Јована Рашковића од броја 18 до 34 искључено због проблема на секундарној мрежи.

- Не можемо ризиковати да гријемо 40 станова под притиском допуне, а да избацимо пола града - објаснио је Шевић и додао да се у улици Мајке Јевросиме од броја 22 до 31 тражи локација квара.

- У Равногорској и улици Драгише Васића не можемо на примарном цјевоводу увести параметар да постигнемо температуру воде као у појединим подстаницама на другим локацијама у граду - објаснио је Шевић.

Истакао је да у згради Поликлинике нема гријања због квара на секундарном цјевоводу који је у катастрофалном стању, као и подстаница у коју треба уложити 100.000 КМ и замијенити топловод.

- У Гајевој улици број 1 и Јеврејској од броја два до 18 гријање је искључено због губитка воде на мрежи - рекао је Шевић. Прецизирао је да су у посљедња два дана имали 125 позива грађана, а у току прошле године 250, те да су у становима имали 66 интервенција.

Приватни станови

Према ријечима Симе Шевића, радници "Топлане" не могу санирати цјевоводе који пролазе кроз приватне станове без одобрења власника стана и предсједника кућног савјета.

- За то је потребно много времена. Такву ситуацију имамо у улици Прве крајишке бригаде НО на броју четири, гдје 20 станова нема гријање јер је пукла вертикала која се протеже кроз купатило једног стана. Морамо срушити пола купатила да бисмо поправили квар - рекао је Шевић и додао да сличну ситуацију имају у улици Ђуре Ђаковића број осам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана