Бесправно саграђени кафић у бањалучкој Новој вароши сравњен са земљом

Милош Васиљевић
Бесправно саграђени кафић у бањалучкој Новој вароши сравњен са земљом

Бањалука - По наредби грађевинске инспекције срушен је објекат у којем је донедавно била кафана "Клуб 122" у насељу Нова варош јер није посједовао валидну грађевинску документацију. Како је утврђено, бесправно је изграђен још осамдесетих година прошлог вијека.

Према подацима Одјељења за инспекцијске послове, у прошлој години порушен је 21 објекат бесправне градње.

Главни инспектор Сања Џида рекла је да је објекат уклоњен пошто је изграђен без грађевинске дозволе.

- Власник објекта покушао је да га легализује, али је тај захтјев одбијен због непостојања било каквих услова за легализацију затеченог стања - казала је Џида.

Према информацијама којима располажу из градског Одсјека за легализацију, захтјев власника објекта одбијен је још прије двије године. Међутим, објекат је уклоњен тек сада јер је власник у међувремену поднио бројне жалбе у настојању да одгоди рушење.

- Објекат није било могуће легализовати јер је бесправно саграђен на земљишту у власништву града, а власник објекта није доставио доказ о ријешеним имовинско-правним питањима на тој парцели - навели су у овом одјељењу.

Од почетка процеса легализације на подручју највећег града Српске легализовано је око 4.800 објеката, док на рјешавање чека још њих 10.000.

Мјештани Нове вароши наглашавају да је "Клуб 122" добро радио јер је имао дугу традицију на атрактивној локацији. Кажу да ће им бити необично јер више нема кафане у којој су се свакодневно окупљали. Ипак, ако је бесправна градња у питању, онда ту нема дилеме.

- Овај кафић радио је до прије три-четири дана, а онда су почели да га руше. Био је омиљено окупљалиште. Велика је штета што га руше, али закон мора да се поштује. Прича се да ће два објекта поред овог поравнити са земљом, јер су наводно и ова два објекта поред "Клуба 122" такође бесправно изграђена - казао је младић који се представио само као Владимир из Нове вароши.

Нема легализације

У Градској управи рекли су да тренутно није могуће подносити нове захтјеве за легализацију, јер је 31. децембра 2017. године истекао законски рок.

- У припреми је нови закон којим ће, како је наговијештено из Владе РС, бити дат нови рок за легализацију бесправно подигнутих објеката - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана